„Хилядният етаж“ на Катрин Макгий

Върховете на самочувствието

1-207734_b   Темата в книгата не е нова. Обикновено чета доста сериозни книги, които развиват идеята за мини общество, живеещо в ограничено пространство. Много често оставам задоволен от развитието на повечето сюжети, но се случва и обратното. Катрин Макгий е избрала доста лесен начин да представи такова общество, прикрепвайки към един затворен свят традиционните тийн болежки на израстването. „Хилядният етаж“ („Бард“, 2017, с превод на Цветана Генчева) съвсем определено е насочен към по-младата аудитория, която все още намира смисъл в интригите и сплетните тип училищна любов, забавленията с опиати и готините приятели за престиж. Това го разбрах още щом започнах книгата, но реших да ѝ дам шанс, заради личния ми интерес към подобни сюжети. Не мога да кажа, че съм възхитен, но ако говорим за младите читатели, те определено могат да си изкарат прекрасно във вселена, която познават много добре. В един момент трябваше да изоставя очакванията си и да се насоча по-сериозно към заплетените отношения на героите – нещо задължително при наличието на толкова любовни изблици. 😀

   2118 година. Макгий ни кани в една от футуристичните мегакули с по хиляда етажа, които подслоняват онези, чиито живот преминава основно във висшите кръгове на обществото. Защо пък да не си направят едно свое райско кътче, където всичките им приумици са на една ръка разстояние и аутсайдерите нямат достъп? Технологиите са толкова напреднали, че тези хора могат да потънат в удобния си свят, без да бъдат смущавани от странични фактори. Престижът ражда и един удивителен етаж 1000 – върхът на сладоледа, както се казва. Там живее и Ейвъри Фулър, генетично предопределена да бъде съвършена красавица. Както се случва винаги, най-богатите искат да живеят във висините, а всяка кула си има първите 200-300 етажа. Те са заети от аутсайдерите в живота, които гравитират между самочувствието да живеят в кулата и безпаричието. Макгий чисто и просто е пренесла света, който познаваме, в умален мащаб.

   Героите на Макгий са тийнейджъри, опѝти от желанието си да блеснат и да живеят буквално в мечтите си. Живеещите на по-горните етажи се радват на технологичен рай, подсладен с модерни наркотици и всякакъв род джаджи за забавление, а тези от по-долните – просто мечтаят за него. Тук често се случва любовта да се превърне в трамплин за издигане. Ако се харесаш на някой от „горните“, можеш да ползваш и привилегиите му. Ейвъри, Лида, Райлин, Ерис, Атлас, Корд и Уот дотолкова са се обвързали емоционално, че нищо не им пречи да изградят по-лични отношения помежду си. Но и разпадът им е предопределен от същото това единство. Макгий се вторачва дълбоко в света им, изпълнен с безкрайни купони и любовни драми. Кои от тях заслужават да изпълнят мечтите си?

   „Хилядният етаж“ съвсем не е лоша книга, но и веднага може да се приравни към категорията „забавление за тийнейджъри“. Там слагам всичко „праволинейно“ и предвидимо. От моя гледна точка животът на тийнейджърите до голяма степен е предвидим. Представете си мечти, които извират от идиличните хвъркати мисли за любов и приятелство от фейсбук страниците на младите момичета. Къде преписано, къде сътворено от объркан млад ум, който си играе на криеница с действителността, привидно истинните изречения са просто една илюзия, която може да създаде и сюжет като в тази книга. Все пак давам едно рамо на Макгий да излезе извън релсите на предвидимостта и да обогати сюжета в следващата книга от поредицата.

Оценка от Книжен Петър: 3.5 / 5

Други ревюта:

Аз четаA Court of Books and Magic, С книга в ръка, Books99, Books Are Magic

Реклами

One thought on “„Хилядният етаж“ на Катрин Макгий

  1. Pingback: „Хилядният етаж“ от Катрин Макгий – Книжни Криле

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s