„Загадъчната ръка“ на Гуидо Сгардоли

Приключение и страх в замъка

1-3467876543   Колкото повече страшни истории, толкова по-добре! 🙂 Точно такива мисли се пръкваха в невинното ми съзнание, когато бях просто едно хлапе. Повече от трийсет години по-късно нещата не са се променили особено, само дето започнах да гледам на подобни книги с особено очарование. Те се появяват достатъчно рядко на нашия книжен пазар и с това изпъкват сред купищата детски „залъгалки“, които родителите предпочитат да предлагат на децата си. Нищо против адаптираните приказки и историите тип „щастливо детство“, но ако не се запознаеш със страха, няма как да пораснеш истински. Нищо чудно да видите десетгодишни хлапета да гледат с респект „То“ на рафта в книжарницата. Напоследък го виждам доста често. Страхът е част от детството, а четенето на страшни книги помага да го овладееш.

   „Загадъчната ръка“ („Фют“, 2017, с превод на Евдокия Златарова) е класическа мистериозна история с подобаваща доза ужас, която преповтаря доста познат сюжет, разработван десетилетия наред от знайни и незнайни писатели. Но за много хлапета може да се окаже първата среща със страшното, поднесено на хартия. Ще похваля Гуидо Сгардоли, че не се е пестил и сюжетът напълно покрива собствените ми изисквания за детски хорър. Типичната атмосфера, предизвикваща тръпки, е наситена с подозрителни шумове, учестено дишане и мистериозни случки.

   Братята Бари (13) и Линдън (10) решават да тестват смелостта си в мрачна стара постройка, станала печално известна заради ексцентричния си обитател – колекционер на странни предмети, който след смъртта си оставя в наследство своя дом и купища слухове за мистериозни случаи на смърт, покосила не един и двама местни обитатели. С типичното си самохвалство, Бари и Линдън се обзалагат с тайфата, че ще изкарат цяла нощ в къщата и влизат в нея. Има шанс да успеят, но любопитството и младежката им смелост ги подлагат на трудно изпитание, свързано с древен некромант, който има огромното желание да се завърне сред живите.

   „Загадъчната ръка“ е наистина кратка и с препускащо действие история, без да има претенциите за нещо ново. Сгардоли е събрал на едно място традиционните за жанра елементи и се е постарал да не „омекотява“ прекалено сюжета само защото пише за деца. Но пък ако вземем за сравнение някои доста кървави класически приказки, тук липсва натуралистичния ужас, който би стреснал сериозно нечии родители. При това положение книгата може да се чете дори за забавление. Децата обичат предизвикателствата и тази история лесно се вписва в категорията.

Оценка от Книжен Петър: 4 / 5

6 мнения за “„Загадъчната ръка“ на Гуидо Сгардоли

  1. Pingback: „Една опасна игра“ на Анна Виварели | Книжен Петър

  2. Pingback: „Въртележката на куклите“ на Алесандро Гати | Книжен Петър

  3. Pingback: „Нощта на отмъщението“ на Фабрицио Силеи | Книжен Петър

  4. Pingback: „С широко отворени очи“ на Джузепе Феста | Книжен Петър

  5. Pingback: „Тайната на Пепелния остров“ на Елена Педуци | Книжен Петър

  6. Pingback: „Островът на Немия“ на Гуидо Сгардоли | Книжен Петър

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s