„Историята на една чудесна любов“ на Карл-Юхан Валгрен

Една любов на ръба на трагедията

1-205802_b   Може би няма по-позитивно заглавие за тази книга от това на корицата, но като съдържание тя може да разкаже нещо много повече, доста по-проникновено, отколкото би очаквал един читател. Всъщност съм изумен, че тази история остава някак скрита от тях, въпреки доброто представяне на задната корица. Просто не посмях да я отмина току-така и бях възнаграден богато. „Историята на една чудесна любов“ („Прозорец“, 2017, с превод на Йорданка Пенкова) е покъртителен разказ, изобразяващ една гротескна картина на живота от началото на 19 век, когато все още се ширят масово закостенелите разбирания, въпреки прогреса в науката и мисленето. Избуяват идеи, които „паразитират“ около религиозните институции и бавно променят правилата, но това става с бавни стъпки и много жертви. Не случайно Валгрен често прави паралел с бъдещето, което неминуемо ще погребе слабостта на човека в лицето на Божественото и ще „смекчи“ наложените догми. Книгата навлиза толкова дълбоко в историческия контекст на времето, че днешния човек дори би изпитал отвращение, поглъщайки напоените с кръв страници. Историята на родения с телесни деформации глухоням Еркюл (Херкулес) просто съсипва, а сцените са описани потресаващо ярко. Това не е само една тъжна приказка, изникнала от човешкото въображение, а хроника за една епоха, раздирана от противоречия.

   Може би всеки очаква чудеса, когато става въпрос за трагедии. Промяна в мисленето, нагаждане към обстоятелствата, търсене на божи промисъл… Валгрен също приема това чудо и го вплита в историята си. Еркюл сякаш е излязъл от демонична утроба и се бори да живее в един несъвършен свят, в който все още бродят демони и страхове от непознатото. Може би всичко щеше да завърши още в първите дни на раждането му, но той получава като „подарък“ различно сетиво, което му позволява да „проглежда“ в умовете на хората. Дарба или проклятие? За глухонямото момче това е единствената надежда да прозре света около себе си и резултатът е колкото печален, толкова и отрезвяващ. Валгрен ни среща с жестоките порядки в публичен дом, приют за умствено изостанали и инвалиди, йезуитски манастир и циркова трупа, стопявайки границата между добро и зло. Изпитанията са безброй, а умът на момчето трябва да се пребори с всичките. Още в самото начало любовта се появява като светъл лъч, но съдбата да живееш с подобни несъвършенства по времето на все още борещата се да оцелее Инквизиция е истинското наказание.

   Тази книга не е само за историята на Еркюл и Хенриета. Валгрен е дал трибуна на куп мистици, учени и философи (освен самите герои), които са „наети“ да разкодират човешката същност и да подредят света по адекватен и прозорлив начин. Десетките препратки са скрития коз в книгата. Една от сцените се развива в тайната библиотека на Инквизицията, където се съхраняват и изследват забранени книги. Покълването на идеи, които са в разрез с установените догми, могат да променят Историята. И те покълват, бунят духовете, прехвърлят се от ум на ум и възкръсват за нов живот. Точно тези умове „чете“ Еркюл, където витаят съмненията и се променят убежденията. Ако качим малко нивото, ще погледнем в друга история – тази на вечното търсене на истината и колко е трудно да се бориш с личните си демони. Когато е най-силен, Еркюл показва точно това.

   Невероятно силно изживяване имах с тази книга. Трябваше ми доста време, за да си подредя мислите и да поразсъждавам над темата. В ревюто изпуснах доста подробности, но правя това, за да се изненадате. Изумително!

Оценка от Книжен Петър: 5 / 5

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s