„Клиника в средата на нощта“ на Димитър Цолов

Митологични същества обитават бъдещето

1-23618243   Всеки път се чудя дали да прочета някоя книга с вампири и върколаци, докато се намира в ръцете ми, но обикновено успявам да се убедя, че няма какво повече да науча по темата, нито да успея да се позабавлявам поне малко с нея. Откакто нещата се „разводниха“ и страшилищата от класическите произведения станаха „секси“ в модерния си вариант, изпитвам необходимост да държа далеч от себе си и книгите, и темата. Тук-там през годините се появяваха кратки разкази в сборници, които запазваха атмосферата на жанра и дори внасяха нови нюанси, затова все още се ослушвам и търся онова, което ме устройва. Не веднъж съм чувал добри отзиви за Димитър Цолов и свободомислието в писането му, така че посегнах към неговата „Клиника в средата на нощта“ („Гаяна“, 2014) без никакви скрупули. Освен това бях прелюбопитен да надникна в литературния свят на човека, написал прословутите „СРЪБнати съчинения“ с червената точка на корицата. 🙂

   Историята започва в една защитена от закона клиника за митологични създания, в която адекватно лечение получават не само хората, а и всички същества, попаднали в нея. Клетвата си е клетва и лекарите си вършат съвестно работата. Там попада върколак, „застинал“ по средата на трансформацията си. Наоколо бушува истинска гангстерска война, в която са замесени вечните врагове – вампири и върколаци – и всякаква друга измет, занимаваща се с трафик на кръв, наркотици, оръжия и общо взето всичко забранено. Един от лекарите – Арчибалд Кимерия – се оказва в центъра на грандиозното съперничество, когато съпругата му е отвлечена. Не след дълго манипулациите започват и той е принуден да мине през много изпитания, за да оцелее. Освен това една тайна… престава да бъде тайна и допълнително разгорещява събитията. Като цяло сюжетът не е някаква новост, но историята зад него си заслужава. Определено книгата заслужава да се прочете.

   Сега си представете човек с тапия за доктор, който използва знанията си в областта, за да обясни доста от специфичните особености на вампирите. Доводите му не само ме задоволиха, но и ме накараха да се съсредоточа още повече в историята и да си прекарам чудесно свободното време. Пък и стилът на писане на Цолов е шлифован и убедителен, което показва, че наистина се чувства в свои води. Описаното бъдеще в книгата говори за доста обширна предистория, а не „виси“ като нещо извън времето и пространството. Героите са мислещи и реалистични –  всеки се бори за своите принципи и е готов да отстоява позициите си. Както се казва в случая, магията я има и те превзема с неочаквана дързост.

   Тепърва има да чета разни неща от Димитър Цолов, това е сигурно.

Оценка от Книжен Петър: 4.5 / 5

Други ревюта:

ART – Весислава Савова
Soulseeker
От Нели за вас
Anna Hells’ Fantasy place

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s