„Червеното пиано“ на Джош Малерман

Мистерия в пустинята

1-209644_b   Вероятно много хора се чудят какво всъщност се случва в произведенията на Джош Малерман. Странен въпрос, но напълно подходящ за този автор, мисля си. Обикновено се случват наистина странни неща и на човек не му остава нищо друго, освен да търси собствен път към разбирането им. Започва едно лутане, което може да не стигне крайната точка, въпреки че всичко е прочетено и се очаква някаква развръзка. Още с „Кутия за птици“ ми стана пределно ясно, че ще се сблъсквам всеки път с ирационалното и ми трябва определена настройка. Всъщност първият му роман е доста по-разбираем и лесно четим. „Къщата на езерното дъно“ със сигурност е мистерия и човек трябва да се потруди, за да открие някои деликатни връзки. „Червеното пиано“ („Deja Book, 2017, с превод на Паулина Мичева) обаче направо крещи с особения си сюжет и минималния досег с реалността. Идеята е по-скоро безумна и ексцентрична, отколкото основана на някакви познати символики. Какво можеш да направиш в случая, освен да влезеш в загадката и да се полуташ, докато мистерията не те превземе изцяло.

   Петдесетте години на миналия век. Всичко започва от един звук, който се носи през Намиб, най-древната позната пустиня. Студената война набира сили и всичко зависи от оръжията, с които разполагат противниците. И малката опасност се приема сериозно от американската армия. Но никой не очаква, че най-мощното оръжие може да се превърне буквално в куп желязо, заради един особен звук. Военните изпадат в паника и изпращат две мисии, които приключват безславно. Проблемът е странен, затова и решението е странно: натам се отправя млада музикална група, която трябва да използва професионалните си умения за откриване на източника. Паричната награда се оказва много привлекателна, за да се поеме това рисковано пътуване.

   Малерман избира да ни осветли предварително за малка част от резултата на мисията. Фронтменът на групата се оказва в секретна болница с невероятно количество счупени кости, които го оставят в безсъзнание цели шест месеца. Пробуждането му е истинско чудо и го поставя в центъра на събитията. Той знае нещо, а от армията искат отговори, защото могат да се окажат безпомощни при голям военен конфликт. Верен помощник им е експериментално лекарство с чудодейни свойства, което може да реши проблема.

   Всъщност проблемът при Малерман е (ако това действително може да се приеме за проблем), че държи читателя в неведение почти през цялото време. За всичко. Нито капка яснота, което може наистина да изнерви един читател „традиционалист“. Мощта на въображението му трудно се поглъща. Очакванията за развръзката са завишени и понякога е по-лесно да се откажеш по средата, отколкото да блуждаеш в предоставения фантастичен свят. Но си има и плюсове. Идеите се нуждаят от време, за да покълнат на подходящото място. Малерман провокира към излизане от шаблона и се опитва да наложи един определен стил, който не е „смлян“ и готов за наливане в черепната кутия. Според мен и читателите му трябва да притежават буйно въображение, не само да се осланят на прочетеното до този момент и да сравняват. Подобни ексцентрични сюжети носят повече смисъл, когато се излезе извън познатия коловоз. Неизвестното, загадката, провокацията – това е истинската тръпка при Малерман. Все пак на мен ми трябва да прочета още нещо негово, за да свикна напълно с този стил на писане. „Гоблин“ вече е при мен, така че няма да протакам много.

Оценка от Книжен Петър: 3.5 / 5

Други ревюта:

Книголандия
Книжни криле
Аз чета
Приумици
Books Are Magic
Shadow Dance
Книжни слабости и радости

Едно мнение за “„Червеното пиано“ на Джош Малерман

  1. Pingback: „Гоблин“ на Джош Малерман | Книжен Петър

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s