„Въртележката на куклите“ на Алесандро Гати

Тайната на новата къща

1-213624_b   „Мистерии от Замъка на страха“ се оказа доста приятна поредица за деца. Предните две книжки бяха на висота и биха привлекли вниманието на хлапетата. Леко, мистериозно, малко страшничко, добре дозирано и кратко – каквото е необходимо, за да навлезеш в света на необяснимите неща, без да изпиташ притеснение. Дори е полезно, ако питате мен. След „Загадъчната ръка“ и „Една опасна игра“, нещата изглеждат повече от добре. Прочетох, че Алесандро Гати не е писал детски хорър до този момент и ми беше интересно доколко се е справил с „Въртележката на куклите“ („Фют“, 2018, с превод на Евдокия Златарова). Хич не е лесно да се заиграваш със страховете на децата, без да ги ужасиш до степен да не посегнат повече към подобни книги. Тук историята е класическа – семейство се мести в нова къща, откъсвайки децата си от познатия им живот и сигурните приятелства. На мен ми се стори доста „мека“ в сравнение с предишните две, но пък това я прави напълно подходяща за първо запознанство със страха. Гати прави онова, което би направил и всеки, който пише за пръв път подобни истории – стъпва бавно и внимателно.

   Сузи и Питър се чувстват като всички останали хлапета, които се налага да изоставят стария си живот след преместване на ново място. Родителите им са направили съвършената сделка и получават цяло имение за малко пари. Докато опознават мястото, няколко странни събития карат децата да се почувстват некомфортно и да недоволстват от съдбата си. Странните звуци и тайнствени светлини, разбира се, предизвикват любопитството им и те решават да разузнаят. Историята на къщата се оказва доста интересна и трябва да се проучи основно. Смелостта е похвална, но така лесно можеш да попаднеш в неприятна ситуация.

   „Въртележката на куклите“ си е доста семпла, за да предизвика кой знае какви страхове. Гати се е застраховал солидно и е предложил по-малко, отколкото всеки би очаквал. Липсваше ми поне още една-две загадки, за да изглежда всичко в реда на нещата. Предишните книжки са доста по-интригуващи, макар и тук да има малка изненада накрая. Но, така или иначе, поредицата продължава с нови автори и съвсем скоро ще се занимая със следващата.

Оценка от Книжен Петър: 3.5 / 5

3 мнения за “„Въртележката на куклите“ на Алесандро Гати

  1. Pingback: „Нощта на отмъщението“ на Фабрицио Силеи | Книжен Петър

  2. Pingback: „С широко отворени очи“ на Джузепе Феста | Книжен Петър

  3. Pingback: „Тайната на Пепелния остров“ на Елена Педуци | Книжен Петър

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s