„Нощта на отмъщението“ на Фабрицио Силеи

Зловещата възстановка

1-14765432   От време на време си харесвам по една детска поредица и намирам чудесни примери за забавление на хлапетата. Не мога да ги изживявам като дете, но затова пък ги оценявам с разбирането на възрастен. Преди няколко месеца започнах поредицата „Мистерии от Замъка на страха“ с намерението да открия бисери, които да препоръчвам чистосърдечно, и нещата вървяха добре, поне до книжка номер три. След чудесните „Загадъчната ръка“ и „Една опасна игра“, дойде „Въртележката на куклите“, която свали нивото, ако говорим за детски хорър. „Нощта на отмъщението“ („Фют“, 2018, с превод на Евдокия Златарова) обаче е от съвсем друг калибър. Фабрицио Силеи има доста особена биография (виж края на книжката), от която съдя, че се е забавлявал с причудливи номера още като малък. Всички наоколо изпитвали на гърба си резултата от усилията му. 🙂 След което пораснал, но не забравил какво е да си дете. Заедно със сериозната професия, започнал да пише и страшни книжки за деца. Един от резултатите е тази динамична и реалистична кратка история, която прочетох с особено удоволствие. Дори съм изумен колко лесно Силеи ме накара „да вляза във филма“. Това си е детска книжка и нещата не са същите, както през погледа на кое да е хлапе.

   Началото не е изненадващо, защото отново започва с пътуване на отегчено от ежедневието си семейство. Децата се закачат, родителите строго планират всяка следваща стъпка. Е, поне докато не се озовават пред замъка Касъл Рок. Местните жители всяка година си правят възстановка на кръвопролитна битка, станала на мястото преди няколко века. Още с пристигането, всичко изглежда повече от странно, защото старанието на хората граничи със съвършенството. Изведнъж се оказва, че таткото много прилича на легендарния владетел, което влече със себе си наистина големи проблеми. Е, поне докато не става ясно, че тази нощ ще вилнее призракът на капрал Хъг, който иска да си отмъсти за едно предателство. Времето изтича, а събитията следват своя неумолим ход.

   Явно Фабрицио Силеи си разбира от работата, защото на пръв поглед кратката история е изпълнена с напрежение и изненади. Не съм си и представял, че мога да се заинтригувам толкова много. Дори си мислех колко хубаво ще е този сюжет да послужи за написването на пълнокръвен хорър роман. Не бих казал, че малките читатели ще си изкарат акъла, по-скоро ще намерят причина да прочетат още подобни книжки, което би възбудило много интереса им към жанровата литература. Не мога да не съм доволен.

Оценка от Книжен Петър: 4.4 / 5

Реклами

2 мнения за “„Нощта на отмъщението“ на Фабрицио Силеи

  1. Pingback: „С широко отворени очи“ на Джузепе Феста | Книжен Петър

  2. Pingback: „Тайната на Пепелния остров“ на Елена Педуци | Книжен Петър

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s