„Коралайн“ на Нийл Геймън

Кошмари в друга реалност

1-65700_b   Който се страхува, не ходи в гората при мечките. Но не става въпрос за Коралайн. Тя има много основателна причина да потърси отговори на въпросите си и си пъха носа навсякъде, дори когато има вероятност да се изплаши. И не се нуждае от убеждаване. Родителите ѝ смятат, че са си свършили работата за няколко години и не ѝ предоставят така необходимото внимание. Направо деликатна ситуация, която влече след себе си тъжни изводи. Затова е време за едно пътуване из мрачните дебри на подсъзнателното, където фантазията и реалността са огледални образи, но с различна окраска. Геймън започва да ровичка из тези мистерии на детството и ни кара да отворим вратата, за да се изправим пред страха. „Коралайн“ („Бард“, 2018, с превод на Мариана Димитрова) е приказка и не е приказка. Понеже Геймън много добре си разбира от работата, не иска да очакваме всичко да се повтори както си го знаем – с лесна развръзка и чудесен край. Първо трябва да ни е страх, да се изпотим и да разберем наистина какво ще спечелим от това изпитание.

   Все пак това е книга за деца, въпреки зловещите описания и мрачната обстановка, почти като в кошмарен сън. Коралайн е сладка и си задава въпросите на своята възраст, търси и намира отговори, които да задоволят любопитството ѝ. Един ден тя отваря тайнствената врата, зад която би трябвало да има… нищо. Но се озовава в друга реалност, където мечтите ѝ са изпълними, където има друга майка и друг баща, които са готови да я направят щастлива. Винаги ще има нещо вкусно за ядене, безброй игри и безметежно детство. Но както се случва обикновено, зад това странно райско кътче, се крие злото в най-чист вид – онова от мрачните кошмари на не едно дете. Самата обстановка говори, че нещата не са само усмивки и рози, че тук е намесена зловеща магия, под чиито контрол вехнат други деца, подлъгани от вечното щастие.

   „Коралайн“ е типичен детски хорър, който обаче не се вмества напълно сред останалите плашещи книги. Историята е повече от чудесна и те кара да осмисляш разни неща – като отношенията в семейството, смелостта, мечтите и… страховете, от които никой не може да избяга без някакви последствия. Сега като се замислям, не бих си причинил книгата на крехка възраст. Има доста плашещи неща, а и въображението на Геймън не е от щадящите. Бих препоръчал на хлапетата и доста по-поносими за психиката детски хоръри, но ако смятат, че са надраснали чудовището под леглото, може да се пробват. Освен това е напълно подходяща и за по-големи читатели. Все пак това е Геймън.

Оценка от Книжен Петър: 5 / 5

Други ревюта:

Детски книги
Книголандия
Аз чета
MYBOOKSAREMYWORLDBLOG
Приумици

Едно мнение за “„Коралайн“ на Нийл Геймън

  1. Pingback: „Коралайн” от Нийл Геймън – Книжни Криле

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s