„Мляко и мед“ на Рупи Каур

Усещане и разбиране

1-40798371   Отдалечете се от собствения си сигурен свят, изтрийте собствените си принципи, каквито и да са, и започнете отначало. Оттам, където очите ви започват да изследват света с любопитство и да се притварят инстинктивно, когато съзрат нещо страшно или необяснимо, а болката плаши, защото до идването ѝ няма готови инструкции как да я преодолееш. Трябва да намериш сили да изтласкаш надалеч неприятното усещане, но не знаеш ли причината зад него, не можеш да изградиш собствена защита. Моментът на болка се проточва и те следва в продължение на почти цяла вечност. Докато не се изтощиш в опитите си да бъдеш искрен към себе си. Ставаш друг човек – реактивен, конфронтиран с обкръжаващата среда и способен да обвиняваш, да си жесток и мнителен към половината човечество. „Мляко и мед“ („Сиела“, 2018, с превод на Мария Найденова) е истински горчив хап, толкова наситено горчив, че превръща реалността във виртуална клопка, умствена клетка. Малката жена е преобразена в инструмент за задоволяване на низки страсти, голямата разчопля раните от спомените и поема по пътя към изцелението. Тялото е смазано, затова духът витае наоколо и оплаква съдбата му. Но разкъсва и нишката, която свързва вида в едно цяло. Разпадът е неминуем и обричащ.

   Омерзението продължава векове. Образът на невинността днес е като паяжина, която се разкъсва от теченията на най-лекия полъх. Невинността срещу силата, чувствителността срещу грубостта, призрачните мечти срещу непосредствените действия. Две страни на една монета. Говорим да един Вид. Рупи Каур продължава тази нестихваща демонстрация на отчаяно презрение към градивното, свързващото и конструктивното по темата. Предлага поредната порция стихийност, надувайки гигантски балон от парчета изтощение – деструкция, която по-скоро буди притеснение, вместо да е средство за някаква по-висша цел. Жената на Рупи Каур е бедствие, преследвано от натрапчиви психози, допълнително обострени от слабата психическа устойчивост. Страданието избуява и въвлича милиони невинни към езика на омразата и разпада. Гневът обърква, създава страхове и на практика обрича новите поколения. Стряскащо деструктивен подход към темата за „болните“ общества и „пречистването“ им.

   Това не е защита на ценности, нито признак за свободомислие. Това е стихийно накълцване на вярата в доброто и стремежите на обществото за достигне до приемливо решение, което да надгради постигнатото до този момент. Особеното чувство идва от това, че тези текстове са предназначени основно за западните общества. Не е истина просто как ми влияе и в момента тази книга. Ако ще четете, поне ще научите докъде сме стигнали.

Оценка от Книжен Петър: 1 / 5

Едно мнение за “„Мляко и мед“ на Рупи Каур

  1. Pingback: „Мляко и мед“ за женската душа | Аз чета

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s