„Майлс и Найлс – Положението се влошава“ (книга 2) на Мак Барнет и Джори Джон

Лош директор, добър директор

1-213767_b   Когато стане въпрос за училищни истории и детски книги, всеки ще очаква повече пакости, отколкото прилежно поведение. Така е и с Майлс и Найлс – едни истински хитреци в номерата, които, повече от логично, ми напомниха на легендарните Макс и Мориц, но пренесени в доста по-сложната съвременна действителност. Ако трябва да си пакостлив сега, то ти трябват повече усилия и креативност. В „Майлс и Найлс – Пакостниците“ стана ясно, че нещата вървят все в положителна посока, ако мислим като пакостници, разбира се. Ако си имаш и цяла лаборатория и планираш внимателно, работата върви към съвършенство. Продължавам да съм впечатлен от илюстрациите на Кевин Корнел, макар да са от типа „щриховане“, което стана доста популярен начин за илюстриране на съвременни детски поредици. Така самите образи са по-забавни, съотнесени към текста, наистина. „Майлс и Найлс – Положението се влошава“ („Сиела“, 2018, с превод на Надя Златкова) също върви в тази посока. Историята определено изглежда семпла и човек не би се впечатлил особено от нея, но сплавта е постигната и наистина ме позабавлява.

   Време е да оставим намира кравите на Йони Вели, макар те да са като един вид атракцион за гостите на градчето. Всичко говори, че Майлс и Найлс не са приключили с номерата си и по цели дни умуват за нови пакости. Хитрите деца определено така правят, ако светът на възрастните им се вижда като далечна перспектива. Но точно един възрастен господин не ги обича тези работи. Той е баща на настоящия директор и се е справял доста добре на същия пост преди да се пенсионира. Синът му Бари Баркин също обича властта и я налага строго в местното училище, но нещо определено му липсва, за да прилича на истински диктатор. След поредните пакости на двамата ни познайници, старият Бърнард Баркин никак не остава доволен от развитието на нещата и решава да вземе отново властта. Бари е натирен като неспособен и започва да си търси ново хоби. Майлс и Найлс, разбира се, са готови за поредната щуротия, но… ами някак не им се получава. Директор Бърнард Баркин все едно е омагьосал всички ученици. Щом никой не обръща внимание на номерата, значи номера няма! Няма и специални дни за честване, понеже са отменени. Остава само да не се случи и празненството по завършване. С тази задача пък се е заел още един Баркин – внукът на Бърнард. Ммм, да, мирише на диктатура (освен на крака 😀 ). Сега нашите пакостници ще трябва да измислят още по-умен план, за да не потънат в забвение.

   Поредната забавна книга, предназначена да поразсее хлапетата, докато се „тъпчат“ със знания за живота. Подходът с четене определено е за предпочитане, освен ако бъдещите господари на света не се развихрят с някоя и друга пакост. 😀 Всъщност всеки прочел книгата, може да забележи огромната разлика в това да си непоносимо строг и предвидливо строг към младото поколение. Аз не одобрявам нито един Баркин, това е сигурно, но нещата определено могат да бъдат по-нормални, ако става въпрос за отношения между ученици и техните възпитатели. Щура и разчупена книга, да. Даже аз си прекарах добре с нея. 🙂

Оценка от Книжен Петър: 4 / 5

Други ревюта:

Книжни криле

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s