„В гробницата на мумията“ на Р. Л. Стайн

Тайни и страхове в Голямата пирамида

1-25665432   Минаха няколко месеца и отново имам пред себе си книга от детската хорър поредица „Goosebumps“. Шестата история с класически страхотии отвежда в Египет, за да запознае тръпнещите хлапаци с гробници на фараони, няколко мумии и традиционното за тези места проклятие. Като малък четях много за подобни приключения и още си спомням вълнението, което ме обземаше. Тук натрупах доста ревюта и сякаш отново се връщам в онези времена. Отдавна сложих юзди на страховете, така че към ден днешен страшните истории за хлапаци просто ми носят удоволствие. Когато се появи „В гробницата на мумията“ („Хермес“, 2018, с превод на Коста Сивов), казах на едно момче: „Виж тази мумия! В ей тази гробница ги има много, а две хлапета като тебе се разхождат в тъмните коридори, за да се срещнат с тях.“ Ако попаднеш на хлапе с живо въображение, събитията в главата му се случват сами, без чужда помощ. Гледаш ли филм, те плашат образите. Ако четеш книга, собственото ти въображение ти поднася изненадите. За възрастните това е позната история, но с децата се случва нещо друго…

   Гейб и Сари са братовчеди и имат огромното желание да се разхождат сред тайните на Древен Египет. Това определено означава приключения и много тръпки за хлапетата. Момчето си пада малко пъзльо, а момичето се гнуси от особено отвратителни неща. Ето възможност Сари да погажда номера на Гейб, за да го изплаши, а Гейб да ръси от време на време за гадости, за да си отмъсти. Сякаш всичко е наред в този съвсем обичаен детски свят, докато двамата не влизат в Голямата пирамида. Там със сигурност могат да се натъкнат на някой пълен саркофаг и да почувстват като истински археолози. Има само две възможности: приятна разходка или среща с тайни и проклятия, от които на човек му се изправят косите.

   Съвсем нормално книгата разказва страшна история, в която Стайн е заложил „капани“ за младите читатели. За късмет нещата се случват бързо, което напряга обстановката и води до интересни моменти и развръзки. Както и при предишните книги от поредицата, и тук страшното е представено по подходящ начин. Имаме опасно приключение, провокативни образи за въображението и вероятност всичко да приключи трагично. А това е наистина прекрасно, когато става въпрос за детски хорър. Надявам се и следващите книги от поредицата да са на същото или по-високо ниво. Това е Р. Л. Стайн все пак, нали?

Оценка от Книжен Петър: 4 / 5

В поредицата:

Нощта, в която куклата оживя“
„Морското чудовище“
„Кръвта на чудовището“
„Призрачната маска“
„Един ден в Страхоландия“
„В гробницата на мумията“

Едно мнение за “„В гробницата на мумията“ на Р. Л. Стайн

  1. Pingback: „Goosebumps: В гробницата на мумията” от Р. Л. Стайн – Книжни Криле

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s