„Моят малък черен опит“ на Нина Вахаб

Дестинация Ангола

1-1-20181106_213123   Невероятно как човек може да попадне на любопитна книга, за която изобщо не е чувал, въпреки че, едва ли не, живее сред книги. „Моят малък черен опит“ („No Comment Group“, 2014) се оказа едно малко съкровище, гореща препоръка от добра приятелка. Първоначалната ми нагласа беше за тъжно четиво, предвид корицата и не добре интерпретираното заглавие. Всъщност видът ѝ съвсем целенасочено препраща към Черния континент, Африка, и по точно Ангола, държава, за която не съм чувал нищо друго, освен че е сцена на военен конфликт за продължителен период от време. Документалните филми бяха красноречиви, но пък зад тази тежка съдба стои нещо, което може да бъде предадено единствено чрез пътепис от човек, опознаващ страната за първи път. Не бях чувал също и за Нина Вахаб, но това не ми попречи да се потопя в тази почти невероятна история, напомняща приключение. И да, Ангола е екзотична дестинация за европейците, където се случват доста любопитни неща за несвикналите с коренно различната култура и живот. Направо си казвам: това е едно искрено забавно четиво, макар свидетелят на всичко това да е имал известни трудности, докато е живял на самото място.

   В средата на деветдесетте Луанда е претъпкан странен град, повлиян от колониалното управление на Португалия. След като получава независимостта си, Ангола попада в Гражданска война за десетилетия, което пък е причината за постепенното разрушаване на наследената инфраструктура и превръщането на Луанда в едно особено място, което съществува сякаш в паралелен свят. Точно това подсказва и подзаглавието: Истории от паралелни светове. През деветдесетте Нина Вахаб заживява на тази непозната и чужда територия. Този пътепис предава трагикомичния ѝ сблъсък с местната култура и ексцентричността на хората. Това са често несвързани помежду си истории, направили най-голямо впечатление. Но колкото и деликатно да изчитах ред след ред, доброто настроение бързо ме завладя и с малко изключения успях да се насладя на книгата.

   Представете си един невероятно образен и красноречив език, склонен да преобразява действителността, сякаш описва случки от вицове. В един момент всичко ми звучеше толкова естествено, че не забелязах кога съм стигнал до последната страница. Да преразказвам би било кощунствено от моя страна. Предполагам, че събитията в книгата ще изглеждат по различен начин на различните читатели. Все пак ще кажа, че тук са важни хората на тази страна – реални и толкова различни от представите ни като поведение, принципи и начин на живот. За мен беше изключително приятно да проследя тази история и с радост ще я препоръчам, макар да не съм сигурен как човек може да се сдобие с нея.

Оценка от Книжен Петър: 4.4 / 5

2 мнения за “„Моят малък черен опит“ на Нина Вахаб

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s