„Операция ‘Орфей’“ на Антъни Мосави

Технологии на ума

1-214499_b   Често отказвам книги, в които става въпрос за някое секретно разузнаване или политически машинации. Нещата са ясни още на първите страници, затова на мен ми трябва и нещо допълнително, малко „украса“, за да не заспя по средата на някое изречение. „Операция ‘Орфей’“ („Бард“, 2018, с превод на Крум Бъчваров) има точно такава вграден нишка, която създава мистерията и да води цялата интрига. Освен това е набъркан странен експеримент, нещо достатъчно замислящо за претенциозните читатели. Не че не сме чували за такива от Студената война, но това си е знак за някакъв потенциал. Мосави наистина умее да забърква каши около това и онова секретно разузнаване, но и се насочва към целта на експеримента. Целта е да се разгледат по-подробно психологическите ефекти и всичко да заприлича на една голяма мистерия. Е, има си ги оръжията, компютрите и бойните отряди – това няма как да се избегне при такива сюжети. Но пък този автор успя да ме привлече, макар да се цели в съвсем друга аудитория.

   Секретните програми винаги са се доближавали до обикновената конспиративност. Носят се слухове, разни случайни хора поназнайват нещо и биват преследвани и ликвидирани, хакерите са в постоянна бойна готовност, за да отмъкнат интересна информация. В британското разузнаване пък нещата отиват на лошо. Някъде из тайните лаборатории секретен проект на име „Орфей“ постига нещо невероятно. Само че всичко се обърква, когато обектът на експеримента успява да се изплъзне и заживява свой живот, разбира се под угрозата да бъде заловен и впрегнат за съответните тайни цели. Сара Идън изниква сякаш от нищото, без подредени спомени, минало, потънало в мъгла и много въпроси за доизясняване. Тя умее неща, които плашат останалите, а и може да провали един дълго развиван проект. Сега цялото британско разузнаване е по петите ѝ и тя трябва да впрегне всичките си интуитивни умения, за да се крие и следва собствените си цели. Мосави Вкарва доста интрига във всичко. Постоянно изникват нови лица, а действието върви на скорост.

   Всъщност това е доста приятен роман за разсейване, така да го кажа. Няма кой знае колко специални неща в него, освен вплетената загадка и типичното завоалиране , когато стане въпрос за определени служби и всякакви секретни неща. Все пак ако ми попадне някоя друга книга на този автор, бих си пожелал повече вложена мисъл и креативност в създаването на персонажите. Подобни книги ги има под път и над път, така че винаги трябва да се търси иновативен подход. Добър опит на Мосави.

Оценка от Книжен Петър: 3.5 / 5

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s