„Злостории“ на Явор Цанев

Страх, тайни и смелост

1-1234565432-001   Винаги с особено удоволствие чета всеки жанров сборник на Явор Цанев, още от времето, когато беше по-скоро скрит от широката публика. Постепенно осъзнах, че колкото повече негови произведения изчитам, толкова повече ме обсебват претворените му на хартия идеи. Не беше трудно да откривам ценното в тях, макар и обгърнато от мистерии и хорър елементи, нещо трудно възприемчиво от много хора. Явно в света на книгите му за възрастни всичко тече по мед и масло, така че една детска книга би била като диамант сред останалите. Този път дори имаме кратък роман, добре структуриран и увличащ, точно както би го харесало едно хлапе. „Злостории“ („Upper earth books / Горната земя“, 2018) е изключително богат и пълен с изненади. При положение, че вече натрупах доста впечатления от детския хорър, книгата ми се стори като красиво бижу. И не само защото е сътворена от български автор. Многобройните интерпретации на класически страшни истории за деца някак задължават да се появи книга като тази. Смятам опитът на Явор за наистина успешен и пожелавам на малкото издателство, помогнало нещата да се случат, да обогати прекрасната си колекция в най-скоро време.

   „Злостории“ няма как да започне без хлапета като Симеон и Дани – любопитковци и приключенци до мозъка на костите си. Ден след ден те събират смелост да се забъркат в една мистерия, в основата на която стои стара къща, може би обитавана от духа на най-страховитата личност наоколо. Съскащия плаши всички деца с необикновен глас, привидно процеждащ се от дупка във врата му. Дългата брада би трябвало да прикрива страшната гледка, но въображението се оказва далеч по-силно. Един ден хлапетата влизат в къщата, за да докажат подозренията си и се оплитат в още по-големи загадки, извиращи сякаш от Ада. За едни съвестни родители това е изключително притеснителна ситуация, която може да доведе до страшни последствия. Явор Цанев тегли напред историята като парен локомотив десетки вагони и включва на пълна скорост, когато всички очакват поредната стандартна развръзка.

   Зад мрачната корица наистина се крие чудесна история, която не само разкрива приключенския дух на хлапетата, но и се занимава полуприкрито със сложните отношения между родители и деца. „Злостории“ е добре изпипана книга със заявката един ден Явор да напише още една подобна. За мен успехът му в детската литература е постлан с червен килим и може да привлече доста млади читатели.

Оценка от Книжен Петър: 4.8 / 5

Други ревюта:

Книжни криле

Едно мнение за “„Злостории“ на Явор Цанев

  1. Pingback: „Силвър и вампирите“ на Явор Цанев | Книжен Петър

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s