„Балканските войни на българската армия“ на Александър Стоянов („История на войните“ – 9 книга)

Победи на фронта, провали в политиката

1-176543245   Каквото и да се каже за тази част от българската история, винаги ще има разминавания в мненията и оценките. Затова е трудно да се разчепква миналото и да се отделят тези факти, които „говорят“ на всички езици. Но, така или иначе, Балканските войни са част от българската история и е необходим свеж и безпристрастен поглед, за да се извлекат правилно данните. Както разсъждава Александър Стоянов в края на книгата, трудно ще отделим емоциите от реалността и логическия изход на конфликтите. „Балканските войни на българската армия“ („Millenium“, 2015) определено си заслужава отделеното време, защото не преекспонира събитията, предоставя факти и разумни доводи, от които може да си направим съответните заключения. Анализаторските способности на автора доставят така необходимите знания, за да постигнат целите си, а именно – добра основа за разбирането на тази бурна част от българската история.

   По онова време Балканите са гореща точка, като се има предвид разпада и преструктурирането на Османската империя. Националистическите претенции взимат връх и дават добър повод на страните да участват дейно в зараждащия се конфликт, още повече че от самите тях зависи да „отхапят“ достатъчно голямо парче от наследството. Стоянов прецизно разглежда всички основания това да се случи, без да застава от която и да е част на барикадата. Тук прави впечатление свежия поглед към политическите манипулации и реалните събития. Така става доста лесно да се предвиди и последвалия сблъсък в Междусъюзническата война. Победния ход на българската армия срещу Османските империя разчиства пътя пред по-слабите във военно отношение страни, което ги прави по-независими във взимането на решения за своите каузи и намерения. Дипломация, договорки, хитри ходове и растящи апетити… България се оказва слаба в това отношение и не успява да предотврати този логичен по своята същност сценарий.

   Като цяло книгата е ново отлично попълнение към поредицата „История на войните“ и добър източник на информация относно военната история на България. Радвам се, че не са пропуснати и другите участници в конфликта – като детайли, мнения за обстановката, лични пристрастия и използвани възможности. Освен това харесвам „общия поглед“ към историческите събития, без натрапчиви коментари, както се случва често. Книгата е кратка, но съдържателна. Не включих подробности, както правя обикновено в ревютата на книги от поредицата, защото почти всички са наясно за какво иде реч.

Оценка от Книжен Петър: 4 / 5

Книги от поредицата „История на войните“:

„Походът на Александър“ на Георги Марков ( 1 книга)
Наполеон – възход и погром“ на Юлиян Недев (2 книга)
„Тридесетгодишната война“ на Александър Стоянов (3 книга)
„Гръко-персийските войни“ на Георги Марков (4 книга)
„Войните на Цезар“ на Георги Марков (5 книга)
„Втората световна война. Битките за Харков“ на Юлиян Недев (6 книга)
„Великата северна война. Триумфът на Петър I“ на Александър Стоянов (7 книга)
„Ханибал срещу Рим“ на Георги Марков (8 книга)
„Балканските войни на българската армия“ на Александър Стоянов (9 книга)

Едно мнение за “„Балканските войни на българската армия“ на Александър Стоянов („История на войните“ – 9 книга)

  1. Pingback: „Ерата на викингите“ на Георги Марков („История на войните“ – 10 книга) | Книжен Петър

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s