„Архипелаг Ню Йорк“ на Владимир Тодоров

Воден свят във вериги

1-165433456   Трябваше ми съвсем малко време, за да разбера, че в тази книга ще попадна на доста познат сюжет, както при много други постапокалиптични романи. Това не би ме спряло, защото харесвам този фантастичен поджанр и не бих пропуснал удоволствието от четенето. Изненадата ми бе в това, че е написан главно за тийн аудитория, което му личи след първите трийсетина страници. Реалистичните илюстрации пък дават малко на фантазията, но присъствието им наистина обогатява цялостното изпълнение. „Архипелаг Ню Йорк“ („Лексикон“, 2018, с превод на Цветана Генчева) си е като бижу на хартия, имайки предвид уменията на Владимир Тодоров в графиката и стажът му в Холивуд. Който разтвори книгата, ще забележи дългата визитка на човек, врял и кипял в среда на изключителни професионалисти във филмопроизводството. На мен това не ми влияе, все пак наблягам на текстовете и историята, а останалото просто украсява нещата. Не е изненада, че книгата е написана на английски, макар да не видях подобно издание в оригинал. Преводът и редакцията обаче не изглеждат на необходимото ниво. Има случаи български автор сам да напише и преведе книгата си, но това са вече решения на други хора. Все пак впечатлението ми е добро и не съжалявам за прочетеното.

   Историята е с дестинация Ню Йорк. Мегаполисът е сполетян от потоп, а наоколо върлува смъртоносен вирус. Годината вече е 0055-а, т.е. летоброенето е започнало с настъпването на нова ера – постапокалиптична ера, дала началото на нов ред, в който най-хитрите и прозорливи са завзели властта и остатъците от един потънал технологичен свят. Над водата са останали само върховете на небостъргачите, част от които се обитават от властниците в лукс и без сериозни лишения. Това доволство се дължи на Гмуркачите, които тършуват всекидневно из потъналите под вода изгубени предмети на цивилизацията и доставят „улова“ на господарите си. Останалите оцелели са наблъскани в най-неприветливите и рушащи се сгради, без възможност да избират съдбата си. Единствената възможност за издигане са първите три места в едно своеобразно изпитание за умения. Най-прозорливите и можещи имат шанса да останат живи по-дълго от определеното им време. Флин и Тони също се борят с мизерията, заедно с привлекателната Мадисън, която пък е привлякла сина на водача, който в един момент ще наследи баща си. Разбира се, насред опустошението и трагедиите се промъква романтична нишка, която превръща Флин от обикновен младеж в устремен към правдата герой.

   Предвид неголемия обем на книгата, действието тече бързо и успя да ми задържи вниманието до самия край. Някои подробности в сюжета ми се сториха нелогични, но съм срещал такива и в други романи, предназначени за по-младата аудитория. Всъщност се запалих доста и ще изчакам евентуалното продължение, за което се намеква в края. Има още какво да се желае и нямам против в един момент историята да стане по-епична.

Оценка от Книжен Петър: 3.7 / 5

Други ревюта:

Триглавата книжна медуза
Книжни криле
Детски книги
Книголандия

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s