„Тайната на Пепелния остров“ на Елена Педуци

Мистериозно приключение

1-217761_b   Появи се и шеста книга от любопитната детска хорър поредица „Мистерии от Замъка на страха“. Макар повече популярност в жанра да имат британските и американските автори, тук имаме цяла плеяда от италианци, приели предизвикателството да се включат със свои произведения. Тайни, необикновени истории, странни хора и невероятни приключения – това е есенцията на поредицата, чрез която всяко хлапе може да усети тръпките на страха, удобно развити от собствената му фантазия. Разбира се, ще спомена отново каква тренировка е това за трупането на смелост и психическата устойчивост. Главните персонажи са все деца, така че аудиторията е ясна. Наблюденията ми показват, че повечето четящи вече са стигнали до Стивън Кинг, макар някои негови книги да не са подходящи за тази крехка възраст. „Тайната на Пепелния остров“ („Фют“, 2019, с превод на Евдокия Златарова) отново съдържа доза мистика и е приятно допълнение, наред с типичните за жанра страхотии в предишните книги. А един остров, забулен в тайни е доста притегателно място, още повече че в земята му се е слегнала прахта на стотици мъртъвци. Да видим…

   Книгата започва с така познатото от многобройните подобни преместване на ново място. 11-годишният Никълъс трябва да прекара ваканцията си сам-самичък в компанията на родителите си. Но в самото начало на престоя започват да се случват странни неща: котка със странно поведение постоянно му се изпречва на пътя, едно момиче иска да ѝ помогне, за да намери съкровище, а начертания път води до зловещ остров с мрачна история. Никълъс няма против предстоящото приключение, но постоянно го гложди подозрението, че нещата са по-различни отколкото изглеждат. Но все пак има съкровище, което трябва да бъде открито, а това си е истинско приключение.

   Доста експресно стигнах до изводите си за тази книга. Тя наистина е кратка (нещо обичайно за тези поредици), затова бързо-бързо усетих развръзката. Елена Педуци не е написала нещо необикновено, макар че някои идеи биха накарали децата да ококорят очи. Май свикнах да разгадавам сюжетите доста отрано, така че не мога да гарантирам за някаква обективност в този случай. Но е похвално да се пишат страшни книги за по-младата аудитория, която у нас специално набляга на книгите с повече илюстрации и шеговит сценарий. Поздравления за „Фют“, че запълва тази ниша, а и аз няма да престана да ги препоръчвам. Вече се появиха още няколко техни поредици, които ще проследя с удоволствие.

Оценка от Книжен Петър: 3.8 / 5

Други книги от поредицата:

„Една опасна игра“ на Анна Виварели
„Въртележката на куклите“ на Алесандро Гати
Нощта на отмъщението“ на Фабрицио Силеи
„Загадъчната ръка“ на Гуидо Сгардоли
„С широко отворени очи“ на Джузепе Феста
„Тайната на Пепелния остров“ на Елена Педуци

Едно мнение за “„Тайната на Пепелния остров“ на Елена Педуци

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s