„Шок и ужас в Деня на талантите“ („Дневникът на един нинджа“ – книга 5) на Маркъс Емерсън

Подмолна война в училище „Бюканън“

1-1346543-001   Може би свикнах да очаквам повече хумор в поредицата „Дневникът на един нинджа“, затова петата книга ми се стори по-сериозна, макар и пълна с традиционните училищни перипетии. Но не съм разочарован, защото Маркъс Емерсън отново е сътворил шеметно приключение. Ако бях хлапе на възрастта на героите, бих изчел всичко с широко отворени очи и на заключена врата, за да не ме прекъсват родителите ми с безкрайните си изисквания. 😁 „Шок и ужас в Деня на талантите“ („Хермес“, 2019, с превод на Коста Сивов) дори ми се стори още по-шеметна и изпълнена с приключения. Ако ме питате за дивите деца, които вършат само щуротии в училище и вредят на себе си, спокойно ще отговоря, че предпочитам вариантът на Емерсън, а не познатите на всички алкохолни и наркотични проблеми. Всъщност тази поредица набира скорост и лично аз съм доволен от интереса към нея. Препоръчвал съм я многократно и ще я препоръчвам и занапред. Пакости и нинджи, които си оспорват първенството по влияние. Разбирате ме, надявам се. Шестокласникът Чейс Купър е доста интересен като образ, макар от време на време да се забелязват типичните за повечето момчета на тази възраст „недомислени идеи“. Поне в тази история наистина взе да ми пука за него, въпреки лекия начин, по който минавам през всяка от книгите.

   Едно приключение не би съществувало без традиционните опасности и премеждия, които сами си създават учениците. Има там някакви гадняри с по-инакво мислене и високо самочувствие, и нашите геройски настроени хлапета, борещи се на страната на справедливостта. Чейс Купър е черен нинджа и ръководи своите подопечни с традиционния за това изкуство кодекс на честта. Друга работа са червените нинджи на Уайът, които стават все повече и повече, защото е доста по-интересно да саботираш и да се забавляваш на гърба на другите. Малка утеха е, че там някъде се спотайва бял нинджа, който май наистина ще се окаже такъв – тайнствен непознат, който на робува на училищните страсти. Подготвя се Ден на талантите и всичко с организацията трябва да е наред. Зоуи и компания всячески се опитват да действат професионално в тази насока, но братчето Чейс засега предпочита да пасува с помощта. Дори изненадата, пингвинът Палачинка, да настройва към наистина добро шоу, все ще се намери някой саботьор да развали всичко. Признаците за това са на линия и Чейс започва разследване с приятелите си. Докато нещата изглеждат невъзможни за разкриване, Палачинка се радва на свободата си из коридорите и скритите помещения на училището и се надява да не бъде хванат. Кажете сега, че не е забавно…

   Историята наистина увлича, макар мнението ми да няма силата на това на хлапетата, които са истинските оценители на подобни поредици.Както се казва, ще стигнем до десетата книга и тогава ще правим по-задълбочените анализи. 😄 Очаквам с нетърпение поредната, пък до тогава ще се насладя на другите любими детски поредици.

Оценка от Книжен Петър: 4 / 5

Книги от поредицата:

Книга 1: „Кланът на нинджите“
Книга 2: „Пиратско нашествие“
Книга 3: „Възходът на червените нинджи“
Книга 4 : „Партия шах“
Книга 5: „Шок и ужас в Деня на талантите“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s