„Необичайните заподозрени“ на Доминик Карильо

Детективи на живота

1-218316_b-002 Когато отидох да видя Доминик Карильо, съзрях един симпатичен човек с необичайна аура, ако мога така да се изразя. Ако някой беше казал, че това е учителят му, веднага щях да кажа: „Готин учител!“ и да се заслушам по-внимателно. Така или иначе той се представи и всичко нататък продължи доста непринудено и забавно. Да, мислех си, че книгата му също е толкова забавна – просто ще я прочета един следобед, когато имам няколко свободни часа. Но първите страници бяха стряскащи. Бях в необичайното положение да се пренастроя или да я оставя за друг път. Виждам едно четиринайсетгодишно момиче, което е хукнало да „спасява“ любовта си от съперницата, но се сблъсква челно с живота извън къщи. „Необичайните заподозрени“ („Сиела“, 2019, с превод на Явор Недев) е като мисъл под линия, за онези тъмни кътчета, в които не се втренчваш често и отминаваш бързо, понеже си мислиш, че си научил достатъчно и нищо не може да ти попречи да изживееш живота както сам си знаеш. Вътре в тялото има пренавита пружина и в един момент освободената енергия те запраща във фантастичния свят от представите ти. Достатъчно е да погледнеш хлапачката Ния в очите, за да разбереш освободените емоции на един подрастващ човек, който бяга с пълни сили към свобода си. Едно бягство, което ще доведе до необичайно приключение.

   Ния е тийнейджър в разцвета на силите си, с разведени родители, от които нищо добро не очаква, сякаш напълно приключила мимолетна „връзка“ и голям план за бъдещето. Скорошните драматични събития я принуждават „да се вземе в ръце“ и да последва отнетото си „гадже“, или поне да разбере истината. Ако не друго, може да му устрои капан, с което се заема моментално. Дестинация Берлин. След съсипващо труден момент в един от вагоните на влака, тя попада на Кърт – възрастен мъж с впечатляващо минало и… почти никакво бъдеще. От този момент нататък две коренно различни поколения ще имат възможността да се пренастроят към живота и да научат неща, които не биха си казали в друга ситуация. Там е и граф Монте Кристо със своята целеустременост и планове да получи възмездие от несправедливата съдба. Можеш да следиш всяка гледна точка и да прозреш истини за човека, който си бил и ще бъдеш оттук нататък.

   След стряскащото начало, книгата се превръща в една мисловна плетеница от истини и решения за живота. Карильо смело споделя чрез героите си онова скрито послание, което рано или късно всеки ще прозре за себе си. Странно, но не се забавлявах толкова на веселите моменти от сюжета. Нещо все ми напомняше, че проблемите са прекалено сериозни, за да ги превръщам в забавление. Тук-там се сепвах и мислено се връщах към определени сцени. Разбира се, имаше усмивки, но и нещо замислящо, което направи от четенето едно изумително пътуване към вътрешния свят на героите. Но, както се казва в случая, всеки читател има позиция и може да разбира нещата по свой начин. Определено книга за препоръка.

Оценка от Книжен Петър: 4 / 5

Други ревюта:

Hrisilandia

Едно мнение за “„Необичайните заподозрени“ на Доминик Карильо

  1. Pingback: „Необичайните заподозрени” от Доминик Карильо – Книжни Криле

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s