„Момчето и бръмбарите“ на М. Г. Ленард

Мистерия с бръмбари

1-216388_b   Когато се чуе, че някой има бръмбари в главата си, не звучи като комплимент, нали? Но пък история с бръмбари звучи прекрасно, още повече че е написана за умници и любопитковци. От една страна „Момчето и бръмбарите“ („Дуо Дизайн“, 2018, с превод на Михаил Балабанов) е типичната забавна книга с приключения и фантастични елементи за подрастващи, но е и мистерия с малко свежа наука за разкош. Освен това си е пълнокръвен роман, разказан с мисълта да привлече внимание към едни доста пренебрегвани същества. Може винаги да твърдим, че сме си добре с нашия чисто човешки егоизъм и преекспонирани емоционални проблеми, но картинката далеч не е толкова проста. Ленард определено може да забавлява, дори когато ни кара да погледнем на живота от друг ъгъл, направо през очите на нашите съседи по обитание. Не само съм приятно изненадан, но и склонен да продължа с тази набираща скорост поредица, от която до момента са написани три книги. Чете ви се нещо разчупено и далеч от традиционните училищни истории? Това приключение определено си заслужава вниманието.

   Проблеми колкото искаш, но Даркъс Катъл направо е изтеглил късата клечка. Преди няколко години злощастно си е отишла майка му, а сега и баща му е изчезнал. Все пак е добре да те отглежда чичо с наклонности на археолог и откривател – всяка помощ е добре дошла за крехката психика на едно хлапе на дванайсет. Всичко може би щеше да продължи все в тази посока, ако Даркъс не бе открил нови приятели и съмнението, че с баща му се е случило нещо наистина необикновено. А може би на всички учени и изследователи се случват все странни неща. С помощта на шантавелката Вероника и доброто хлапе Бертолд, приключението е на път да започне вихрено, още повече че към компанията се присъединява един съвсем интелигентен бръмбар. Докато всичко започва да изглежда все по-странно, на сцената излизат Хъмфри и Пикъринг, притеснително глупавите и арогантни съседи на Даркъс, които си оспорват свои си бизнес интереси. Но определено това няма да е достатъчно напрегната история, ако не прибавим и модната икона Лукреция, с нейните зловещи опити с бръмбари и тайнствени желания. Ленард съвсем не е склонна да улеснява задачата на читателите с „познати правила и изводи“, така че фантастичното приключение има претенцията да забавлява по необикновен начин.

   „Момчето с бръмбарите“ е колкото колоритна, толкова и въздействаща. Ако един млад човек трябва да научи нещо за природата и изобщо света, който го заобикаля, това е начинът да му „влезеш под кожата“, без да става дума за задължително усвояване на определен материал. И все пак това не е учебник за бръмбари, а вълшебна история с много потенциал да се развие като чудесна поредица. Заслужава си!

Оценка от Книжен Петър: 4.4 / 5

Други ревюта:

Детски книги

Едно мнение за “„Момчето и бръмбарите“ на М. Г. Ленард

  1. Pingback: „Момчето и бръмбарите” от М. Г. Ленард – Книжни Криле

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s