„Град от месинг“ („Хрониките на Девабад“ – книга 1) на С. А. Чакраборти

Град на интриги и чест

1-221812_b   Не съм чел скоро фентъзи и тази книга ми се стори като пиршество – богата, подробна и с ясно изразена идея, която отпраща из дебрите на митологиите на Ориента, съвсем като приказка, но с повече разработени линии и усещане за непредвидимост. Някак се зарадвах, че се прицелва в младежката аудитория, защото обикновено става въпрос за трилогии без странични разклонения. А и не съм почитател на „строги“ тухли като поредиците, клонящи към безкрайност. При тях определено „замиташ“ две-три книги от по-слабите части и чакаш години, за да се насладиш на нещо надграждащо и завладяващо. „Град от месинг“ („Ибис“, 2019, с превод на Вера Паунова) има точната пропорция да се превърне и в добър пример, понеже не робува изцяло на романтиката, а предоставя пълната палитра от отношения между различните [фентъзи] раси, с тяхната богата образност, мечти и дълг към себеподобните си. В днешни времена звучи леко грозно, но в измислените светове това е основополагащо и никой няма да се разсърди. Явно няма да чакаме много за следващите книги, защото са предвидени до края на настоящата година, което звучи прекрасно на фона на една друга поредица, започната преди двайсет и четири години. 

   Романът е историческо фентъзи, с препратки към арабската митология и действие, развиващо се в Египет и Близкия изток, като имаме предвид, че описаните места са „пригодени“ за сюжета, но пък човек остава с усещането за нещо познато, на всички порядки по тези места, и не се чувства изгубен сред фантасмагории, така да го кажа. Тя е Нахри – млада жена с изгубено потекло, оставена да се оправя сама насред безкрайните политически стълкновения на завоеватели и победени, в опит да придобие така желаната тапия за лечител. Но светът около нея я притиска дотолкова, че е принудена да бъде измамница, която манипулира богатите, за да припечели малко пари. Но уменията ѝ не свършват само с това. Често се случва да „изстисква“ от себе си доста по-необичайни способности, без да ги разбира. Така един ден случайността се намесва и тя призовава дев, който крие твърде бурна история на стотици години. Дара е толкова различен и непостоянен, че Нахри е принудена да „стъпва в тъмното“, за да разбере на какво всъщност е попаднала. А това събитие се оказва наистина важно за последващия ѝ живот: двамата се отправят към Девабат – митичен град на джинове, нахиди и всякакви други раси, „сглобени“ във вечно противопоставяне, но под властта на Кахтаните – последните победители след легендарната война отпреди векове.

   Докато Нахри търси своя път, Чакраборти паралелно ни поднася един противоречив, но много любопитен образ. Али е наследник на владетелската династия в Девабад, но така и не може да се „намести“ насред вакханалията от политически интереси и зависимости, които го поставят някъде в средата, като защитник на правата на низвергнатите нахиди и деспотичните привилегии на Кахтаните. Дали е прекалено милозлив за наследник и дали ще оцелее сред невралгичните отношения на себеподобните си? Когато в Девабад идват Нахри и Дара, започва да излизат наяве тайни, до този момент скрити дълбоко в миналото.

   Доста добре поднесена история, макар да е дебют за Чакраборти. Митологичните образи са приятно допълнение към познатите светове и всеки читател може „да се настани“ удобно в който ъгъл на сценария иска. Чест прави на авторката, че не се е колебала да разгърне по-сложни отношения, без да натрапва прекалено блудкавите романтики, често срещани в „Young Adult“ романите, и поотраснал младеж като мен може да изпита удовлетворение от развръзките. С нетърпение ще очаквам следващите две книги, защото, струва ми се, това фентъзи определено си заслужава почитателите.

Оценка от Книжен Петър: 4.3 / 5

Други ревюта:

Книжни криле
The Book Pub
Reader Sense

3 мнения за “„Град от месинг“ („Хрониките на Девабад“ – книга 1) на С. А. Чакраборти

  1. Добре звучи. Но ще трябва да изчака на дочета трилогията на Олуин Хамилтън, иначе се опасявам, че постоянно ще сравнявам джинове, отношения и атмосфера.

    Харесвам

  2. Pingback: „Царство от мед“ („Хрониките на Девабад“ – книга 2) на С. А. Чакраборти | Книжен Петър

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s