„Яростта на Мулгарад“ („Хрониките на Спайдъруик“ – книга 5) на Тони ДиТерлизи и Холи Блек

Армиите на Доброто и Злото

1-25765432   След толкова приключения и изненадващи обрати, Джерард, Саймън и Мелъри ще трябва да съберат последни сили за финален щурм. Авторите са сътворили епичен финал, в който събитията изобщо не се развиват в полза на нашите герои и смелостта трябва да излезе наяве. Деветгодишните близнаци са колоритни по своему и като бъдещи мъже се налага да направят няколко смели хода. За каката Мелъри остава да бъде добър партньор в извоюването на победата над злото, след като беше на косъм да стане трофей на митологични същества. Училището… Е, първо трябва да се спаси водачеството на хората в хранителната верига и после да се правят равносметки кой е бил ученолюбив и послушен. 😉 Някъде из Старата кариера се готви нашествие на гоблини с вещото ръководство на Негово Страшно Величество Мулгарат. „Яростта на Мулгарат“ („Фют“, 2004, с превод на Екатерина Латева) ще разпредели медалите, като загубилите има вероятност да преминат през нечий хранопровод. Стискайте палци за хлапаците, защото останалите хич не са фотогенични. 😅 

   Армията на Злото се пробва вече с отвличането на хлапаци, та е време да работи с по-голям капацитет. Докато милите ни приключенци ближат рани от последната си битка, мама Грейс изчезва безследно, а в имението Спайдъруик настава погром. И проблемът не е домашното духче. Нова битка или преговори? Първо трябва да се намерят пра-прачичото Артър Спайдъруик и опасната „Книга за духовете“. В случая елфите се падат дипломатите на митологичния свят и там трябва да се пипа внимателно. Така или иначе всички трябва да се обединят срещу Мулгарат и неговата гоблинско-драконска армия. Надеждите са в шантавия хобгоблин Хогскуил и страховития питомник на Саймън – грифинът Байрон. Точно така, на линия е армия на Доброто, която ще трябва да се справи с грозника от предната корица. Битката предстои и да се надяваме, че нашите герои ще се представят достойно.

   Това е – епично, хитроумно, забавно и въздействащо приключение в пет книжки. Май никога не съм поглъщал цяла детска поредица за няколко дни, но пък ми подейства разтоварващо, предвид тежките книги, с които напоследък се захванах. „Хрониките на Спайдъруик“ е достатъчно популярна поредица с много почитатели, така че едва ли се нуждае от реклама. Исках да я прочета, за да се насладя и аз на удоволствието, което предлага на малките и малко по-големите хлапаци. Както се знае, всяко популярно нещо почти винаги получава продължение. Продължението в случая са три книжки, които ще издиря и прочета, но нека първо „слегне“ това пиршество.

Оценка от Книжен Петър: 4 / 5

„Хрониките на Спайдъруик“:

1 – „Книга за духовете“
2 – „Виждащият камък“
3 – „Тайната на Лусинда“
4 – „Желязното дърво“
5 – „Яростта на Мулгарад“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s