„ДНК“ на Ирса Сигурдардотир

Убийства и загадки в Исландия

13-221756_b-001   Време беше да се потопя отново в някой крими трилър, предвид купищата твърде сериозни и замислящи книги напоследък. Особено след като с предната не се получи особено добре. Пък и Исландия е достатъчно привлекателна дестинация за провеждането на разследване на убийство. При положение, че цялото население на тази държава може да се съпостави с един от големите градове в България, издирването на убиец по описание ще трябва да е свързано с повече трудности за разследващите, за да не се окаже прекалено лесно. Самата корица е убийствено добра и предполага нещо повече от класически криминален роман, така че с удоволствие се потопих в „ДНК“ („Емас“, 2020, с превод на Айгир Сверисон). Както се оказа, мащабите са малки, но загадката е пределно сложна. Обичам заравянето в човешките отношения, а Ирса Сигурдардотир не се скъпи да направи от героите си живи и магнетични образи. Имаше една виртуална жичка, която непрестанно даваше накъсо и доставяше съответното напрегнато очакване. Перфектно описани персонажи и повод да се влюбя в това писане. Новината, че това е първата от цели шест книги, допълнително ме настрои към задаващата се загадка.

   Няма как тук да не се появи един почти утопичен убиец, чиято цел е в сферата на вероятностите за разследващия екип. Ирса Сигурдардотир описва едно почти досадно ежедневие в исландската полиция, което не предполага наличието на прекалено екстремни случаи, но пък навлиза дълбоко в личните страсти на работещите, които имат задачата да осигурят спокойствието на местното население. Съвсем изненадващо вечно натирения Хюлдар се сдобива със случай на жестоко убийство, който сам може да ръководи и това му дава възможност да се издигне в очите на останалите. Не че е имало друга възможност, поради трудностите на полицията на Рейкявик да се докаже пред ръководните органи и мнителните граждани. Самият Хюлдар също има от какво да се притеснява, предвид многобройните му забежки и особено връзката му със съпругата на негов колега. Скоро и друга дама от миналото му ще се окаже част от екипа, след като изключително жестокия убиец оставя за свидетел малко момиче, поето от „Къщата на децата“, институция, подпомагаща деца, преживели насилие. Фрея и Хюлдар са коренно различни, но краткото им сближаване преди време се оказва далеч по-съществен проблем. Оттук нататък всичко зависи от съвестта на полицая и особено важните показания на малката Маргрет.

   За да се усложни всичко до краен предел, Сигурдардотир навлиза и в живота на един млад и вечно съпътстван от проблеми неудачник, отдал се на любителските радиочестоти и далечните, но несигурни познанства. Един ден той прихваща крайно подозрителен кодиран сигнал, който го забърква с разследването на Хюлдар. Любопитството го отвежда далеч отвъд монотонния му живот. С това нещата добиват вид на зловеща загадка, несравнимо по-мащабна от класическото разследване на убийство. А убийствата стават две, нещо рядко срещано за малката Исландия.

   Романът е богат и наситен с напрежение, макар действието да тече бавно, пресичайки през многото гледни точки на персонажите. Всъщност точно това го прави изключително интересен и вълнуващ. Позиционирането на малката Маргрет в центъра на събитията е огромен плюс за задържане на вниманието. Представете си специалните условия, в които трябва да бъде поставена при разпитите и надлежно подбраните въпроси, за да не се провали разследването. И не на последно място опознаването на Исландия, с всичките си особености и работещи институции. Наистина впечатляващо!

Оценка от Книжен Петър: 4.3 / 5

Други ревюта:

Книголандия

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s