„Тримата вълшебници и Златното руно“ на Александър Драганов

Приключения, вълшебства и магии

1-643456765   Винаги съм готов да чета кратки детски романи за приказни светове, макар напоследък да наблягам на съвременните сюжети с щипка мистерии и приключенски дух. Но тук-там се появяват чудесни младежки книги с фентъзи привкус, които не само не отстъпват по нищо, но и предлагат цяла една нова вселена за обхождане, макар да са с малък обем. Тук е мястото да изкажа възхищението си от Александър Драганов за предложеното чудно пътуване из дебрите на детските мечти и нагласи към живота и приключенията. Ако ме питате дали съм срещал такива деца герои, ще ви отговоря, че доста хлапаци биха попили от вълшебството на тази книга и, току виж, придобили тази приключенска закалка. Едно време момчетата се правехме на космически капитани, каубои и шерифи, което ни правеше владетели на чудни светове. Е, „Тримата вълшебници и Златното руно“ („Upper earth books / Горната земя“, 2019) е точно такава въздигаща книга. Чудесата на фентъзи вселените са накарали малки и големи да изживяват нов живот, докато следват героичните приключенци в борбата им със злото. Тук противопоставянето е между вълшебници и магьосници. Каква е разликата? От Земята до Адските селения, бих казал.

   Драганов ни запознава с порядките на едно Кралство. В тази земя израстват деца с необикновени възможности. При това положение е необходимо специално училище, което да ги научи да управляват правилно силите си и да ги надграждат в името на доброто. Всичко би било наред, но по останалата позната земна твърд се въдят и други твари. Елфите и гоблините са си намерили дом отвъд властта на Кралството, а групи „нелегални“ и всякаква разбойническа гад с особено мнение за властолюбивите, са решили да следват други принципи. Но ги има и магьосниците, които искат всичко и нито грам по-малко. Такъв е Дяволския човек, построил своя кула, откъдето планира да превземе Кралството. Там се намира Златното руно, което се оказва особено подходящо за бъдещото настъпление на изчадията на Ада.

   Докато всичко върви към Адов апокалипсис, трима смели тийнейджъри, които още развиват способностите си, ще поемат съм съдбата си в опит да пречупят устрема на Дяволския човек. Хелън притежава бързината, Джеръми притежава превъплъщението, а Артър – необикновената си сила. Но освен че са вълшебници, те са в плен на младежките си страсти. Не само трябва да се сборят със злото, но трябва да разберат личните си вселени. Драганов е избрал чудесен начин едновременно да следва приключението и да поставя младите си герои в ситуации, от които зависи цената на приятелството, куража и дори любовта.

   Чудесна книга, която не само носи удоволствие, но и е отговорна към света на младите и тяхното светоусещане. Няма да забравя да спомена и Кокомба, чиито илюстрации придават вълшебната окраска към текста. Впечатлен съм. Остава само да дам своята гореща препоръка. Ателие за българска детска литература „Горната земя” отново заслужава аплодисменти!

Оценка от Книжен Петър: 4.4 / 5

Други ревюта:

Книжни криле
Детски книги

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s