„Островът на скелета“ („Сам Силвър, тайният пират“ – книга 1) на Джан Бърчет и Сара Воглър

Пиратска среща

1-34565432   Дългите почивки си казаха думата – насред сериозните като тематика книги, взех да се замислям за дългите детски поредици. Това не само е отпускащо, но и забавно, така че е време за Сам Силвър и пиратските му приключения. Не, пиратството не значи че момчето е „изпуснато“ и въвлечено в престъпния свят, макар съжителството с крадци да звучи доста издайнически. 😁 Вярвайте ми, хлапаците имат да взимат доста от този свят и хукват да си го получат, независимо от официалните препоръки. Пиратите в случая трябва да са лошите, но не винаги се получава така в детското въображение. Пиратите си имат принципи и цялата им дейност е изтъкана от правила. Е, ако момиче попадне на техния кораб, те ще го качат на дъската* и ще го изпратят по живо по здраво към дъното на океана. 😅 Но не се притеснявайте, защото действието се развива в далечната 1706 година. Поредицата за Сам Силвър си е чудно приключение, а „Островът на скелета“ („Фют“, 2013, с превод на Ирина Манушева) е страхотно начало. Остава само да се качите на пиратския кораб и да вдигнете котвата. 

   Сам не е дете от пиратските времена и му се налага да спазва всички правила, измислени за децата през 21 век. От време на време ще слуша конско от майка си, но все ще намери начин да порасне като перспективен мъж. Засега това се отлага, защото в главата му е прекалено населена с приключения. Чудото се случва и той попада на стара бутилка с послание. Преди повече от 300 години неговият пра-пра… дядо Джоузеф Силвър се е вихрил като капитан на пиратския кораб „Морски вълк“ и съдбата го е запратила на необитаем остров, където е заровил несметно съкровище. Не е много ясно къде се намира мястото, но Сам отново има късмет, защото получава и възможност да се върне в 1706 година и да се запознае с наследилите кораба пирати, година след изчезването на дядо му. Сега остава да се докаже пред разбойниците, но преди това трябва да захвърли модерните тениска и маратонки.

   Признавам, че не очаквах чак толкова вълнуваща книжка. Дестинацията Карибско море гарантира епични приключения, сериозни опасности и немалко проблеми. Сам не е придирчив за това. Бърчет и Воглър никак не пестят усилия в опита си да опишат онези времена, с всичките им странности и . Аз оставам с удовлетворението, че това е само една от цели десет книжки, които тепърва ще чета. А и хлапаците няма да скучаят.

*Пиратите убивали някои от жертвите си, като ги карали да минат със завързани очи по дъска, подпряна на перилата, и да паднат в открито море.

Оценка от Книжен Петър: 4 / 5

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s