„Корабът призрак“ („Сам Силвър, тайният пират“ – книга 2) на Джан Бърчет и Сара Воглър

Мъгли и призраци

1-265432345   Очаквах да ми хареса тази поредица, но не само заради строгата диета от училищни истории в детските книги, които са на почит през последните години, а и защото пиратските приключения никога не омръзват и са пълни с изненади и реални опасности. Когато имаш хлапаци на борда на пиратски кораб, трябва да очакваш геройства и провали. Но за Сам Силвър всичко изглежда като игра на приключения, защото самият той е модерно момче и живее в 21 век. Все пак е редно, когато се върнеш повече от триста години назад във времето, да поогледаш добре и да се включиш в забавата. Първата книжка сякаш беше игра на проба и грешка за героя, но в „Корабът призрак“ („Фют“, 2013, с превод на Ирина Манушева) нещата стават пределно сериозни. Бърчет и Воглър знаят, че вирната глава е временно решение за един кандидат герой, затова му дават шанс да покаже възможностите си на предна линия. А и пиратстването не е лесна задача, особено в Карибско море, във времена на легендарни капитани, които пълнят със злато трюмовете си и със слава професиите си. Втората книжка надгражда постигнатото и отвежда Сам до първата битка. Тук бих се изказал смело в полза на продължението, заради щурото приключение и зараждащата се мистерия, която държи в напрежение, без да изглежда натруфена. Хлапаците определено ще останат доволни. Аз определено съм.

   Сам Силвър също може да бъде доволен от себе си. Смелостта идва с опасностите и „изпитната комисия“ от заслужили пирати нямат търпение да го подложи на изпитание. А и да си наблюдател е важна задача насред море, пълно с враждебни конкуренти и мистерии. И Чарли започва да се вписва в картинката, въпреки временното недоверие към момичешката ѝ природа. Но явно авторите са решили да я пренебрегнат на първо време, вкарвайки нов герой. Папагалът Гарван е като мини нашествие за капитан Блейд, но пък и пиратски кораб без хвърката животинка явно не заслужава голяма почит в онези времена. За злобния котак Синбад нещата са ясни, защото той покрива всички изисквания. Сега всички са готови за битка. Наоколо има испански галеони, които пренасят заграбени съкровища от новозавладените територии и наскоро обеднелите разбойници са решени бързо да напълнят джобовете си. Сам не чака друга възможност и се включва с идеи и смелост. Единствената пречка е вероятността да се сблъскат с призрачен кораб. Това определено ще бъде култово приключение.

   „Корабът призрак“ е наистина чудесна книжка. Пък и Сам си заслужава суперлативите, нищо че е обикновено момче. Много ми се иска да прочета една след друга всички останали от поредицата, но ме чака почти невероятна история, за която ще научите съвсем скоро.

Оценка от Книжен Петър: 4 / 5

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s