„Отвличането“ („Сам Силвър, тайният пират“ – книга 3) на Джан Бърчет и Сара Воглър

Дестинация Ямайка

1-43234543   Ако можеш да се пренесеш триста години назад във времето, приключението ти е в кърпа вързано. А ако се казваш и Сам Силвър, със сигурност ще те запомнят. За всяка популярна поредица легендарният герой е задължителен, а Сам наистина има капацитета да развълнува хлапаците, докато самите те не го превърнат в свой любимец. Засега това е най-дългата детска поредица, която съм започвал, и мисля да довърша с удоволствие. Героите са колоритни по своему и на всеки един е дадено време да се изяви, така че си имаме чудна банда за епични приключения. А и в „Отвличането“ („Фют“, 2013, с превод на Ирина Манушева) материалът е достатъчно разнообразен за да задоволи всякакви претенции. Бърчет и Воглър си знаят, че само клатушкане насред морето и опоскване на търговски кораби не са достатъчни. Нашата тайфа от пирати си има „Морски вълк“ и достатъчно самочувствие да сее страх в Карибско море, но и воля да се справя с непредвидените трудности. Когато ти отвлекат единственото момиче, спасителната мисия със сигурност трябва да бъде дори… яростна. Сам се сприятели с всички, но Чарли е друга работа. Ако иска да продължава да ѝ се радва, ще са необходими бърза реакция и… хитрост.

   Историята на Чарли вече е известна на всички пирати, но това не значи, че проблемите са приключили. Има разни хитреци и наемници, които с удоволствие ще се заемат с нейния случай, стига да получат съответните дивиденти. Капитан Блейд не е вчерашен, но и той може да бъде надхитрен. След почти геройска битка, Чарли изчезва и неизвестността се настанява трайно сред тъжния екипаж. В такива случаи е необходим герой, а Сам Силвър носи това геройство в кръвта си. Планът е готов, но осъществяването му минава през добре преценен риск, стига неизвестните фактори в случая да не се окажат прекалено много. Напред към Ямайка и пристанището, където изобщо не харесват пиратите, макар нашите герои да имат далеч по-идеалистични цели от тези на конкуренцията.

   Този път не бях толкова забавен с ревюто, но и ситуацията в книжката не го предвещаваше. Тук опасността идва от най-безскрупулните хора, които не се свенят да насочват оръжие срещу деца, а това е доста по-сериозно от традиционното ламтене за богатства, дори преди триста години. Така или иначе, поредицата набира сили и се очертава като пределно епична. Настройката ми за четене е на линия, затова моментално подхващам поредното приключение.

Оценка от Книжен Петър: 4 / 5

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s