„Смъртоносният капан“ („Сам Силвър, тайният пират“ – книга 4) на Джан Бърчет и Сара Воглър

Помощникът на пиратите

1-4322345   До тук поредицата за Сам Силвър наистина се развива страхотно и вече не остава свободна страница без приключения и нови предизвикателства. Макар да я чета само за забавление и почивка от другите книги, времето не е изгубено. След „Смъртоносният капан“ („Фют“, 2013, с превод на Ирина Манушева) дори има още шест и се надявам да са също толкова готини. По мое време имаше едни други книги с подобна тематика, които не бяха съвсем детски, затова съм впечатлен, че и тук се употребяват огнестрелни оръжия и се бесят хора. 😅 Но, така е било в пиратските времена. Засега Сам се държи и все още ползва всичките си крайници, не се притеснявайте. А и „Морски вълк“ е в пълен състав. Е, когато момчето отново се телепортира на кораба, има известна промяна. Новият пътник изглежда ще донесе нови богатства на ненаситните пирати, освен ако не е този, за когото се представя. Определено и аз се надявах на нещо по-екстремно, предвид вълнуващото пиратско ежедневие и щурмът на авторите, които не се притесняват да забъркват епични битки и тайнствени заговори. Това си е в плюс за хлапаците, защото трябва да се развиват в определена посока. Да видим…

   Явно със Сам Силвър всичко е наред. Той няма търпение да наплюе и потърка вълшебната си монета, която трябва да го пренесе триста години назад във времето. Но нещата не винаги се развиват по мед и масло. Изглежда пиратите са прекарали две чудни седмици в компанията на нов пътник и се надяват той да им бъде от полза. Сам също е впечатлен, но започва да забелязва някои странности в Дик Гъджън. Оказва се, че каквото и да направи в полза на екипажа, все изтегля късата клечка. А доверието на капитана не се печели лесно и изгубването му може сериозно да му навреди. Ето това е хубавото на тези проблеми – че в един момент трябва да се стегне и да поеме инициативата в собствените си ръце. Ако му се позволи, разбира се. Наближава времето някой да си изпати сериозно.

   Определено ми допада тази пиратска история. Дори в детските книги има какво да се случва по тази тема, без да изглежда наивно и предсказуемо. Бърчет и Воглър са си дали сметка, че опасността поддържа вниманието на хлапаците и превзема цялото им внимание. Малките хора определено ще се позабавляват. А краят е още далече. Сега за мен има почивка, след което следва петата книга.

Оценка от Книжен Петър: 4 / 5

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s