„Приятели в беда“ („Сам Силвър, тайният пират“ – книга 7) на Джан Бърчет и Сара Воглър

Индиански духове и нови изпитания

1-3543456   Тренираните читатели на Сам Силвър със сигурност ще забележат, че в седмата поредна книжка има повече изненади. Хлапаците със сигурност ще са доволни, защото „Морски вълк“ акостира на остров с коренно население и дива джунгла. Сега определено всички трябва да бъдат по-внимателни, освен ако не искат да приключат с пиратската си кариера. Но тук не индианците са лоши, а десетките наемници, които могат да погледнат с удоволствие единствено страдащи хора и придобито с жестокост имущество. За разлика от нашите пирати, те не следват никакви принципи и често стават причина за погубване на невинни животи. Бърчет и Воглър смело навлизат в този причудлив свят на индиански духове и обикновен живот, съобразен с околната среда. „Приятели в беда“ („Фют“, 2014, с превод на Ирина Манушева) определено има с какво да се похвали. А и самият Сам Силвър трябва да впрегне всичките си сили и изобретателност, за да заслужи името на известния си прародител. Това ново приключение може да има добър край само ако всички пирати си помогнат с дружни усилия. Иначе нещата могат да вземат тежък обрат.

   За капитан като Томас Блейд не е трудно да поддържа славата си. Той умее да се обогатява, но умее и да се сприятелява. Местните на един остров са нападнати вероломно заради перлените миди, за които се грижат от поколения. Блейд помни тяхната навременна помощ, когато техния шаман го спасява от смъртта и е готов да даде помощта си. А Сам Силвър? Той всячески се опитва да впечатли приятелите си с акробатични способности, но е принуден да поеме най-голямата си отговорност. Вождът Мадал е пленен и може би дори убит, така че синът му Усияно трябва да помогне на племето си. Заедно с нахъсаните пирати, всички започват да прилагат добре разработения план за спасение. Но определено не са предвидили всичко. Ето възможност Сам Силвър да блесне.

   Остава още малко до десета книжка, а аз така и не намерих от какво да недоволствам. 😁 Това не само показва, че поредицата е мислена и изпълнена перфектно, но и че заслужава още повече почитатели. Имам предчувствието, че ще бъда приятно изненадан и в следващите книжки. Сега бързо се насочвам към номер 8.

Оценка от Книжен Петър: 4.4 / 5

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s