„Картата на съкровището“ („Сам Силвър, тайният пират“ – книга 8) на Джан Бърчет и Сара Воглър

Страшната пещера

1-26543456   Сигурно много хлапаци искат да са на мястото на Сам Силвър, не ще и дума. Години наред четеш приключенски романи и в един момент съдбата ти предоставя възможност да участваш в тях. Векът на технологиите със сигурност няма къде да избяга, така че едно пътуване назад във времето, където се шляят пирати и всякакви разбойници, може да е от полза за порастването. Предполагам, че и момичетата ще искат да са на мястото на Чарли, нежната част от пиратския екипаж. Цели седем приключения е доста добра статистика за придобиване на пиратски умения, затова осмото трябва да се получи перфектно. „Картата на съкровището“ („Фют“, 2014, с превод на Ирина Манушева) е точно класически прочит на пиратския живот, без излишни финтифлюшки и фалшиви илюзии. Ако попаднеш на тайнствена карта, просто събираш групата и тръгваш смело напред. Но тази история е по-интригуваща, защото в нея има много непредвидими неща. Освен зловещата пещера, от която никой не излиза, наоколо дебнат страхливците, измислили начин да придобият съкровище без да се цапат много. Сега е време за подвизи и безстрашие, затова нека придружим нашите пирати в това страшно приключение.

   Ако си хазартен човек, можеш да изгубиш много, но ако спечелиш, току виж в ръцете ти се е озовала карта на съкровище. Ако я разпознаеш, разбира се. Затова Сам трябва да впрегне всички сили и да убеди приятелите си, че си заслужава посещението на една от най-зловещите пещери, където има несметни богатства. Преди тях много други са загубили живота си там, но какъв пиратски живот искаш, ако не влизаш редовно в устата на лъва. Всичко е готово, само трябва да се преодолеят десетките коридори в лабиринта. За щастие, тук всеки член на групата е важен, така че Сам трябва да решава най-големите проблеми. Наоколо има стотици прилепи, изненадващи каменопади, скрити отвори и огромното желание да придобиеш поредното съкровище. И още една опасност, която не е за пренебрегване.

   Завърши и осмото приключение. Мисля, че няма да има недоволни, защото Бърчет и Воглър отново са препълнили кошницата на пиратите с изпитания и проблеми. Какво вървят нещата, май Островът на скелета ще събере в недрата си повече съкровища, откъдето и да било другаде. Все пак си имаме работа с прочутия капитан Блейд и наследникът на още по-прочутия капитан Силвър, пра-пра-пра… и т.н. дядо на нашия герой. Малко почивка с други книги и се заемам с предпоследното приключение.

Оценка на Книжен Петър: 4.4 / 5

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s