„Новата футболна треньорка“ („Приключенията на г-ца Шарлот“, кн. 3) на Доминик Демерс

Футболът на г-ца Шарлот

1-220236_b   Когато става въпрос за детска книга, няма по-добър избор от забавлението. Кажи на някой хлапак, че трябва да е вечно сериозен и прилежен, и ще избереш най-лошия съвет. Затова я има г-ца Шарлот: наглед странна, учудващо добронамерена и с шантави идеи. Но веднага си спомни за някой учител злобар, който никога не е доволен от постигнатото. По-добре да си усмихнат и деен, отколкото да оправдаваш за собствените си неволи, търсейки вината в другите. Доминик Демерс знае много добре каква е целта на този урок, затова си има за поддръжка една г-ца Шарлот. След като прословутата възрастна госпожица си поигра на учителка и библиотекарка, е време да покаже и футболни умения. „Новата футболна треньорка“ („Прозорец“, 2019, с превод на Анета Панталеева) е забавна и практична книга, ако говорим за разни наставления, които да направят хлапаците мислещи и съобразителни. Но най-вече съветва да изживееш детството си както трябва, без ала-бала и безкрайно скучни уроци. Не всеки става за футболист, но има една тайна, от която по-добре да се възползваш. Това е кратка, потенциално фантастична книга, но само ако мислиш по-разчупено и не се впрягаш излишно. Трябват ни щастливи хлапаци, нали?

   Мачът на истината. Мачът, който трябва задължително да спечелиш, макар да разполагаш с един-единствен качествен голмайстор. Това явно е невъзможна задача, особено ако е свързана със странични фактори като конкуренцията на две директорки близначки. Противниците от Блубери Бей си имат истински треньор, а Блек Дък Брук почти са си намерили. Само това да не беше г-ца Шарлот, защото тя изобщо не изглежда като треньор и дори не се държи така. Бандата хлапета са се настроили за загуба, а това дори не е проблемът. Проблемът е в онова, което те прави истински щастлив и полезен, нищо че някои неща не ти се отдават толкова лесно. А г-ца Шарлот се оказва доста можеща във футбола, макар първоначално нещата да изглеждат доста съмнителни. Тя си има тайни, които с радост ще предаде на питомците си. Затова няма нужда от притеснения и разни глупави тръшкания. Мачът наближава и всичко е в краката и умовете на децата. С дейната помощ на г-ца Шарлот, разбира се.

   Книгите на Демерс се получават винаги свежи и колоритни. Все пак забавлението е на едно от първите места, когато става въпрос за детството и това да получаваш адекватни съвети, докато станеш самостоятелен и започнеш да вземаш най-важните решения самостоятелно. Ако си хлапак и трябва да изразходиш енергията си, защо това да не стане по най-забавния и смислен начин. Само ти трябва една г-ца Шарлот, която да разчупи напрежението и неестествените очаквания. Определено искам да прочета още от Доминик Демерс.

Оценка от Книжен Петър: 4 / 5

Други ревюта:

Книжни криле

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s