„Ръката на мъртвеца“ („Сам Силвър, тайният пират“ – книга 10) на Джан Бърчет и Сара Воглър

Тайнствената астролабия

1-3765432   И това приключение приключи. Като за пораснало хлапе, мога да твърдя, че беше забавно и епично. Не знам дали са били планирани повече от десет книжки, но бройката е достатъчна, защото обрисува по-най-ефективния начин живота на пиратите. Повече не е и необходимо. Въображението на децата не е престанало да работи, определено. Все пак това е детска поредица, затова е излишно да стигаме до най-екстремните моменти от живота преди триста години. 😁 Всичко е просто чудесно! „Ръката на мъртвеца“ („Фют“, 2014, с превод на Ирина Манушева) е последното приключение на Сам Силвър, но това не слага край на приключението с порастването. Един ден порасналите почитатели на Сам ще влязат в книжарницата с децата си и ще им подарят малко въображение. Онези, които са се отказали, просто не знаят какво изпускат. За мен тези книжки са кратка препратка към невинните години и бурята на растежа. Един ден започнах да чета и други книги, но хубавите спомени топлят през целия живот.

   Поредицата за Сам Силвър и неговите пиратски приключения приключва с мистерия. За пореден път вълшебната монета на пра-пра-пра… дядото отвежда хлапака при приятелите му на „Морски вълк“. И този път има съкровище, но е замаскирано от тайнствен уред за измерване, наречен астролабия. Последната плячка предлага само евтини дранкулки, но може да отведе пиратите към истинското богатство. Това би било достатъчно лесно, но на пътя на приключенците стои страшен враг. Той не по-малко ламти за богатства, затова иска да се добере до астролабия. Легендите говорят, че уредът е разделен на три части, за да направи невъзможно откриването на съкровището. Сега пиратите притежават основната, но трябва да откраднат останалите от споменатия враг. Рискът е премерен, защото в мисията се включва и Сам със своята съобразителност и идеи. Планът е готов и надлъгването започва.

   С особено вълнение ще възкликна: „Ето това е финал!“. Последната книжка доказва колко интересно е било да си пират в Карибско море. Аз съм запознат и с по-екстремни приключения от онова време, но да не плашим децата. 😉 Е, все по-често ги виждам да налитат на Стивън Кинг, но това е друга тема за разговор. Аз си харесах още детски книжки и скоро ще ви запозная с тях. Времето за приключения няма скоро да свърши.

Оценка от Книжен Петър: 4 / 5

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s