„Патрик и Пенсионерския отряд“ на Малин Клингенбери

Тайнствените пенсионерски сбирки

1-334565   Поредица от книжки с пенсионерски приключения? Да! В детската литература може да срещнете всякакви ограничения заради препоръчителната възраст, но няма такова за забавните истории. Всеки хлапак ще ви каже, че предпочита да се забавлява, така че е време да обявим нашествието на пенсионерите. 😃 Шведско-говорещата финландка Малин Клингенбери е замислила чудесен начин да даде ръководна роля на възрастните си герои, като ги постави в нетрадиционна обстановка. Но не се притеснявайте, защото това в никакъв случай не им пречи да присъстват в хумористична детска книжка. В „Патрик и Пенсионерския отряд“ („Книги за всички“, 2020, с превод на Галина Узунова) властелини са хлапаците Патрик и Ирене, които се дразнят един друг по всякакви възможни начини. По-скоро Ирене, защото тя си пада злобарка, взела доста присърце проявленията в характера на престъпния си баща. Патрик няма особен избор и предпочита да избяга от училище, за да е по-далеч от тормозещата го фурия. Е, с такова начало не е ли логично впоследствие да се случат всякакви необикновени приключения?

   Патрик няма с какво да се похвали. Единственият му приятел е заминал в чужбина и той е принуден да понася тормоза на съученичката си Ирене. Хобито му е да колекционира и рисува географски карти, основно заради дядо си, когото е загубил преди време. Освен това обича да ходи на гости при баба си, където се крият най-големите съкровища в картографията. Но ето че денят на развръзката настъпва. За пореден път Ирене и бандата ѝ от момичета се включват в подигравките и Патрик бяга от училище, за да се спаси. Качва се на автобуса, но той се оказва пълен с пенсионери, които се държат доста особено. Те отиват на сбирката на Пенсионерския отряд, за да обсъдят странна нова машина, наречена датамедикаментатор, която има способността да променя поведението на престъпниците. Всъщност Пенсионерския отряд лови престъпници, за да помага на полицията. Новата задача хич не е лесна, защото е свързана с Бандита и неговите злодеи. Ето възможност за Патрик да покаже съобразителност, като се включи в акциите на пенсионерите.

   Чудесно замислена история, която гарантира доста забавление за хлапаците. Разбира се, има я и поучителната част, но тя е прикрита зад щури сцени и любопитни обрати. Сигурно книжката ще направи впечатление и на родителите, заради доста честото пренебрежение към възрастните хора. Едно нещо е сигурно: животът е изпитание и на нас ни трябват умни и съобразителни деца, които да израснат с идеята, че понякога е необходимо да се помага в трудни ситуации. Естествено, препоръката е голяма.

Оценка от Книжен Петър: 4 / 5

2 мнения за “„Патрик и Пенсионерския отряд“ на Малин Клингенбери

  1. Pingback: „Патрик и Пенсионерския отряд“ и „Ирене и прахосмукачката за банкноти“ от Малин Клингенбери, с илюстрации от Тина Контила – Книжни Кр

  2. Pingback: „Патрик и Пенсионерския отряд“ и „Ирене и прахосмукачката за банкноти“ от Малин Клингенбери, с илюстрации от Тина Контила – Книжни Кр

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s