„Царство от мед“ („Хрониките на Девабад“ – книга 2) на С. А. Чакраборти

Битките на низвергнатите

1-225390_b

   В началото на годината бях впечатлен, прочитайки „Град от месинг“, първата книга от поредицата на Чакраборти, преливаща от необикновени герои и приказна магия. Не съм привърженик на дългите фентъзи саги и с радост установих, че цялото величие на този свят е събрано в класическите три тома. Приключенията на Нахри ясно говореха, че целта е младежката аудитория, но в „Царство от мед“ („Ибис“, 2020, с превод на Вера Паунова) имаме колосално надграждане в характерите и минимизиране на всякакви младежки вълнения, защото действието се пренася пет години напред, а борбите за власт и свобода преминават границите на стандарта. Светът около Девабад се гордее с хиляди години история, в която са се случили прекалено много събития, търсещи своя отдушник под перото на авторката. Разбира се, минах през доста интриги и отношения, за да се потопя напълно в сюжета, но това е в плюс, мисля, след огромния скок от първата книга.

Девабад буквално се гърчи под чехъла на Кахтаните и най-вече под този на Гасан ал Кахтани, жестокия цар, който потушава всякакви размирици с отмъстителната си ръка. Всички разбират, че който и да го наследи, нещата биха се подобрили значително. Деви, ифрити, мариди и нахиди очакват своя час, а Нахри се явява нещо като център на бурята, омъжена за наследника. Чакраборти описва прекрасно политическите стълкновения и пробуждащите се интереси в легендарния град. Винаги се чувствам леко встрани от действието, ако ми се говори за политика. Това обаче навързва доста добре сценария. Наоколо също кипи от живот. Прогонени и низвергнати събират сили да отвърнат на тиранията. Като се замисля, виждам наистина епична борба, макар и скрита зад множеството сцени с диалози, които често спихваха натрупаното напрежение. Има изненади, разбира се, но тук ще ги спестя, за да не ви развалям удоволствието от четенето. Мисля, че в третата книга ще видим истинското лице на този фентъзи свят, затова ще изчакам със заключенията до третата книга.

Оставам с приятни впечатления. Намерих достатъчно време и няколко дни се отдадох на книгата, без да ми повлияе бавното четене. Тази история заслужава да се чете, определено.

Оценка от Книжен Петър: 4.3 / 5

Други ревюта:

Книжни криле

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s