„Ловец на призраци“ („Агенция ‘Призраци’“ – Книга 4) на Пиердоменико Бакаларио

Опасност за призраци

1-221459_b

   Да се занимаваш с призраци никак не е лесно, особено ако трябва да ги храниш, пазиш и наемаш от време на време за работа. Това се опитва да прави последната издънка на прочутия род Мьогалей и в четвъртата книга от поредицата „Агенция ‘Призраци’“. Уил наистина се опитва да бъде перфектен в работата си, но проблемите му идват основно от училището. Може да поддържа среден успех, но когато той се изразява с ред двойки, нещата съвсем не стоят на нужното ниво. Пиердоменико Бакаларио явно знае за какво става въпрос, но го е оставил да се оправя сам – и с призраците, и с учителите, и с единственият му не толкова умен и прозорлив приятел, и с хубавата съседка от втория етаж. 😃 Ако си хлапак, това изглежда като истинско приключение, затова не бих се учудил, ако много подрастващи вече са прелистили книгите от поредицата. Но в „Ловец на призраци“ („Фют“, 2019, с превод на Нели Николова Раданова) става наистина напечено. Уил получава оплакване за изчезнал призрак и бедата вдига всички на крак.

Типично за момче на неговата възраст, и Уил си има проблеми с момичета. Съседката Сюзън не му говори, а и подозира много неприятни неща за неговата личност. Друго момиче? Не точно. Никой не знае, че е притежател на агенция за призраци и живее практически сам, а това му създава доста проблеми. От време на време на вратата на апартамента се появяват социални работници, които също искат да си свършат работата. А измъкването е трудно. Точно в този период на типични проблеми пристига оплакването. Изчезналият призрак трябва да се открие и технологията за противодействие на извършителя влиза в употреба. А също и куп призраци, които трябва да служат за примамка. Целта е да се „обезщети“ нараненото его на Сюзън и да се накаже хитрата злосторничка.

Тази чудесна поредица се оказва доста свежа на идеи и забавни ситуации. Бакаларио има чудесно чувство за ритъм към продължаващите истории, което е прекрасно за аудиторията му от хлапаци. Постоянно нещо се случва, а това определено е в полза за енергичните деца. Мен ме чакат още две поредици, така че изобщо не смятам да скучая. 😊

Оценка от Книжен Петър: 4 / 5

Книги от поредицата:

 1. „Хотелът на Ужасите“
  2. „Кошмарното семейство“
  3. „Призракът от небостъргача“
  4. „Ловец на призраци“

  Други ревюта:
  Книжни криле

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s