„Трите ??? и шептящите кукли“ на Андре Минингер

Измамени и печеливши

1-221538_b

   Несъмнено поредицата „Трите ???“ има защо да бъде една от най-популярните сред младите читатели на Запад. И не само заради 55-те си години съществуване, но и заради атрактивните сюжети, които ме изненадаха приятно. Представете си трима смелчаци (в повечето случаи), които се забъркват във всевъзможни мистерии и не се отказват, макар от време на време нещата да изглеждат повече от невъзможни. Е, трябва да има и един водач като Юстъс и последната инстанция в лицето на инспектор Кота. Самата поредица наброява повече от 200 книжки, но може да се чете разбъркано. Така се и появиха у нас. Започната е от Роберт Артър, който предава щафетата на куп различни автори, един от които е Андре Минингер, написал „Трите ??? и шептящите кукли“ („Авлига“, 2019, с превод на Виолета Вичева). Определено поредицата е предназначена за поотрасналите деца, заради по-опасните стълкновения и наличието на реални смъртоносни опасности. Но не се плашете, защото Тримата детективи имат глави на раменете си и не са склонни да се излагат. Понякога това е трудно да се постигне, но решения винаги се намират. Ако сте смели, започвайте! Самият издател е определил граничната възраст на 10+.

Любопитството е задължително, когато става въпрос за дребните подробности. Така героите попадат на нов случай, свързан с отвличане. Намерен е стар уокмен, в който е записана първата следа и разследването започва. Съмнителните типове бързо увеличават своята бройка, което поставя и много въпроси, два от които са: „Кой всъщност стои зад отвлеченото момиче?“ и „Защо детективите толкова бързо намират следи?“ Минингер следва познат сценарий, но изобщо не е съгласен да разкрива всички козове от ръката си. Съвсем скоро Юстъс, Питър и Боб ще започнат да се съмняват в онова, което се случва и ще се наложи да бъдат по-бдителни. Определено загадката се крие в намерените кукли, но последната дума може да е на престъпниците.

Навярно в поредицата има доста по-интригуващи книжки, но и тази си заслужава вниманието. Не знам как хлапаците ще възприемат история с трафик на забранени субстанции, но със сигурност ще проследят с любопитство приключението от Холивуд до Мексико. А аз не бих чакал много за третата книга и смятам да я започна скоро.

Оценка от Книжен Петър: 3.8 / 5

Други ревюта:

Книжни криле

Едно мнение за “„Трите ??? и шептящите кукли“ на Андре Минингер

  1. Pingback: „Трите ??? и Белия гроб“ на Бен Невис | Книжен Петър

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s