„10 тайни за числата знайни“ на Раймондо Варсано

Вълшебните числа

1-763456765

   Да пробудиш детското въображение, преплитайки образ и мисъл. Определено това е в основата на изграждащия се характер и появата на индивидуалност. Естествено е първите стъпки да бъдат направени с книга, която да послужи като огледало на реалността и да помогне на детето в оформянето му като личност. Особено вълнуваща за децата е стихотворната форма, която помага да се запаметява лесно и да „събужда“ текста в подходящ момент. Така с общите усилия на писателя Раймондо и художничката Мая Бочева се ражда „10 тайни за числата знайни“ („Робертино“, 2020) – обучителна книга, насочена към всички деца, които навлизат в дебрите на знанието.

Поемата е забавна и мелодична, като в същото време предоставя възможности за игра чрез вменяването на определени роли на числата. Заигравката с характерите е особено пленителна не само заради опознаването на света около нас, а и директната провокация към въображението, което предоставя така нужната на този етап интерактивност в обучението. Връзката между текста и илюстрациите помага за лесната визуализация на проблематиката. В чисто художествен аспект, реализацията подпомага преодоляването на много от трудностите, които децата срещат, а именно – вниманието и „разчитането“ на подтекста.

12345

Както се случва с числата в текста, и децата приемат определени роли, изграждайки своята индивидуалност. Единицата е първенец, двойката я следва, но, така или иначе вечно е втора. Тройката, разбира се, няма къде да бърза и спокойно приема внушителната си осанка, подплатена с мързел. Но щом говорим за числа, винаги има възможност за комбиниране и пресмятане. Така четворката „се гарантира“ от неизменната обща стойност на две и две, а нулата приятелски добавя на всички от своята невидима сила.

123456

Раймондо е креативен автор с мисли и идеи, които пряко кореспондират със заобикалящия ни свят, но и го украсяват по неповторим начин. Това ярко личи и в популярната му книга „Приключенията на Пиляпа, малкото бръмбарче“, чиято атмосфера създава естественото усещане за приятелството и силата на ярките индивидуалности. Акварелите на Мая Бочева насищат текста с богати образи и лесно подпомагат естествената склонност на децата да обогатяват средата си с въображение и „разчупени“ сетивни възприятия. Книгата е жива и въздействаща на няколко нива и предопределя удоволствието от четенето и възприемането на илюстративния материал.

1234567

Подобни книги винаги ме забавляват, макар че пропускам да пиша за тях, заради предпочитанията ми към тези с повече текст. Но тук определено има повече от една класическа обучителна книжка. Забавна и приятна за анализиране.

Оценка от Книжен Петър: 5 / 5

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s