„Транспорт отвъд вечността“ на Франтишек Тихи

Приятели в живота и в смъртта

1-765356654

   Започнах книгата заради темата за нацистките престъпления през Втората световна война и сякаш имах определени очаквания. Но страниците се лееха една след друга, а светът вътре се превръщаше в драматична сцена от живота на група деца, които търсят своите щастливи мигове и преминават през младостта, изпълнени с плам и жажда за живот. Вглеждах се в учудените им погледи и съзирах отраженията на „тайнствените сцени“, свързани с хайките на Гестапо, паниката на еврейските семейства и предателското присъствие на вербуваните агенти. За тях всичко това е като едно своеобразно приключение, а те са героите в тази интересна история. На прага на трагедията усещанията им преливат чрез адреналина на опасността и ги подготвят за смелите решения, оставили отглас в историята. „Транспорт отвъд вечността“ („Персей“, 2020, с превод на Красимир Проданов) е като спомен за реалните личности, преминали през трагедията на окупацията на тогавашна Чехословакия. Франтишек Тихи използва архиви, дневници и мемоари, за да напише книга, насочена към младите, чиито учебни часове по история рядко успяват да предадат нужното за разбирането на този трагичен за човечеството период. Младежи се вълнуват от съдбите на техни връстници и чувстват всичко, сякаш самите те са на фронтовата линия. Книгата се „обляга“ на темата, но не описва отвратителните подробности, привични за много от книгите за концентрационни лагери. Затова историята за момчетата от Терезин заслужава да бъде разказана и прочетена от млади и възрастни, без натрапчивите внушения и атрактивните прийоми на болшинството писатели.

Нацистка Германия нахлува в Чехословакия и създава на нейна територия Протекторат Бохемия и Моравия, сътворявайки стройна концепция за ликвидирането на местната еврейска общност. Постепенно законите там придобиват определен характер, сведен до насилственото отлъчване на част от мирното население. Идването на Райнхард Хайдрих е последната капка в трагедията. Това е предисторията. Нашите герои са млади и любопитни момчета, които растат в трудни времена. Войната ги сварва неподготвени и те стават свидетели на разрушаването на собствените им мечти. Хонза е наблюдателят-разказвач, чиито баща е прибран от Гестапо. Скоро още две от момчетата виждат опасността, принудени от властите да заминат за едно от най-големите гета – чешкия Терезин. Тази „разпределителница на души“ се превръща в сборен пункт за даровити и смели младежи, пренесли своите мисли и желания в няколко местни списания. Малката общност успява да приюти свободата на собствените си идеи, въпреки тежките условия и опасността да бъде разкрита.

Невероятна история за смелост и приключения, която приютява действителни личности, оставили своя отпечатък. Приятелство, тежки моменти, риск за живота и десетки премеждия в една раздирана от трагедии страна. Франтишек Тихи е останал достатъчно сериозен по темата, за да предаде послание на младите си читатели. Личните портрети на участниците и хронологията в края на книгата са ценна добавка към всичко останало. Днес списанията от Терезин си имат собствен сайт и служат като документи за онова време. Направиха ми впечатление и мрачните илюстрации на Станислав Сетински: тъмни краски, сивота и мрачната образност, без особени детайли, но силни и хипнотизиращи. Доволен съм, че избрах точно тази книга.

Оценка от Книжен Петър: 4 / 5

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s