„Фау 2“ на Робърт Харис

Война на разрушения и идеали

1-226587_b

   Темата за ракетната програма на Германия преди и по време на Втората световна война ми е прекалено любопитна, за да пропусна книга като тази, макар че в основата си е чисто художествено произведение. Все пак Харис се е постарал да я запълни с интересни технически подробности, които внасят доста яснота за това чудовищно изобретение, дало след години началото на Космическата ера. Както много идеи преди него, първоначалният проект е представлявал невинна мечта за полет към Луната и Марс на пълни с ентусиазъм инженери, които са въвлечени в поредната унищожителна война. Повечето познават историята около създаването на балистичните ракети, но именно подробностите носят това вълнение, което читателите винаги търсят. Не мога да кажа обаче, че книгата е от най-добрите примери по темата, макар да има и добри страни. „Фау 2“ („Обсидиан“, 2020, с превод на Боян Дамянов) изследва един кратък период от военните действия през зимата на 1944 година, когато нацистите са изправени до стената и опитват последен напън, за да променят очертаващото се поражение. Проектът на Вернер фон Браун и обкръжението му от инженери изглежда повече от надежден, но ги има и песимисти като Рудолф Граф, който познава добре възможностите на оръжието и неговите слабости. Книгата на Харис се съсредоточава върху последните бомбардировки над Лондон и опитите на британското разузнаване да открие скритите площадки за изстрелване на ракетите.

Рудолф Граф, един от партньорите в екипа на фон Браун, има за задача да следи за изпълнението на заветната цел на нацистите – да подпомага изстрелването на „Фау 2“ и успешното им пътуване до Лондон. Столицата е обсипана с ракети, които сеят смърт основно сред мирното население. Целта е разрушението и всяването на страх. Но и проблемите за немците също не са малко. Загубили Белгия, те позиционират основния си проект на територията на все още окупираната Холандия. Производството на ракетите тече с пълна сила, но задачата все повече и повече от тях да намират целта, се оказва почти непосилна задача. Честите повреди съсипват положения труд.

При съюзниците нещата опират до важните нововъведения в техническо отношение. За да открият площадките за изстрелване на „Фау 2“, британците се нуждаят от наистина добри математици, които да изчисляват траектории за норматив, докато ракетите са в полет. Способната Кей има заложбите, но никога не е работила под напрежение. Властите виждат в нея достатъчно потенциал, за да я изпратят опустошена Белгия и да ѝ дадат най-важната задача в момента.

Харис е по-скоро монотонен в опитите си да развие темата, прокарвайки някои нелепи идеи, които трябва да „вържат“ сюжета. Много сцени минават сякаш между другото и не създават нужното напрежение. Интересно ми беше да следя моментите с отношенията на вече поизгубилия ентусиазъм Граф и колоритните офицери от местното командване. Има логика в мисленето на един инженер и опитът му да гледа по-трезво на заобикалящата го обстановка. Действително романът е замислен с потенциал, но не всичко се е получило както трябва. Все пак човек може да си прекара добре с него, стига да няма много предварителни очаквания.

Оценка от Книжен Петър: 3 / 5

Други ревюта:

Книголандия

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s