„Живата факла“ („Подпалвачката“) на Стивън Кинг

Огънят на Апокалипсиса

1-46533454

   Прехвърлил първите години от успешната си кариера на писател, Стивън Кинг продължил да търси сюжети с герои, носители на парапсихически способности. Това била добра новина за постоянно увеличаващата се маса от почитатели, свикнали да получават все нови и нови порции освежаващ хорър. Не бих го винил, защото точно тези първи романи ще се окажат трамплин за най-епичните му и мрачни творби. Не след дълго и един класически американски автомобил ще започне да проявява признаци на своеволие. 😉 Страхът рядко има едно лице, затова може да влезете в капана му дори да не ви е страх от духове и хора с необикновени способности. При Кинг нещата имат и друга страна. Да, обича да плаши и интригува, но и е придирчив към самата история. Понякога може да ви се стори, че е твърде подробен и „раздут“, сякаш не може да остави дори малко на читателското въображение. Но твърде често тази „писателска тлъстина“ се оказва необходима, за да направи илюзията по-съвършена – все едно потапя самата реалност в блато, от което няма измъкване. Така е и с „Живата факла“ („Бард“, 2006, с превод на Вихра Манова) – роман, сякаш излязъл от най-тъмните катакомби на американската лудост, времето на тайните правителствени организации, чиито бюджети нямат горна граница, нито особени скрупули относно работата си. Така да се каже, дайте да се подготвим, защото не се знае кой ще ни изненада неприятно.

Историята започва в правителствена лаборатория, поддържана от Арсенала, където се тества „слаб наркотик“, наречен „Серия шест“. Всичко за участниците изглежда наред, докато не се проявяват страничните ефекти. Анди е млад и влюбчив симпатяга, който се опитва да припечели нещо и да уреди живота си със собствени сили. Затова не е необичайно, че се съгласява да участва в теста. Там среща Вики и свързва живота си с нея. Ето че се ражда и Чарли, плод на необикновените прояви на съдбата. Тя е получила нещо в добавка, освен красивата усмивка и слънчевите коси. Това умение впечатлява Арсенала и става причина за мащабно преследване. Загубили Вики, Анди и Чарли бягат, за да оцелеят. Всъщност тук се поставя началото на романа. Кинг определено превръща един класически екшън в истинска психологическа драма, използвайки познатите прийоми от предните си книги. Борбата с необходимото зло в лицето на пирокинезата, страхът на бащата да опази крехкия живот на дъщеря си, необичайните прояви на психологическата нагласа при определени ситуации… Този своеобразен въртоп от бедствия сътворява десетки препятствия за бегълците и обогатява неимоверно сюжета. Кинг няма да избяга и от ексцентричните персонажи. Той чистосърдечно се потапя в маниите и слабостите на героите си, изваждайки навън несподелените им страхове и „кирливите ризи“, напоени с бълвоча на греховете.

Едва ли ще научите нещо ново, ако изкажа абсолютното си възхищение от поредната порция автентичен Стивън Кинг. Тук може да има и малко носталгия, защото за пръв път четох „Живата факла“ преди трийсет и две години, когато излезе първото издание. Забележете – през 1989 година. Вътре определено има мракобесни американски институции и изтрещели служители, които биха били чудесно доказателство за „долнопробния“ капитализъм. 😃 Така е и при „Мъртвата зона“, излязла на български през 1986-а. Има какво да се случва в творчеството на Кинг, затова продължавам с пълна сила.

Оценка от Книжен Петър: 4.5 / 5

„Кери“
„Сейлъм’с Лот“
Сияние“
„Гняв“
„Нощна смяна“
„Сблъсък“
„Дългата разходка“
„Мъртвата зона“
„Живата факла“ („Подпалвачката“)

Реклама

8 мнения за “„Живата факла“ („Подпалвачката“) на Стивън Кинг

  1. Pingback: „Пътна мрежа“ на Стивън Кинг (Ричард Бакман) | Книжен Петър

  2. Pingback: „Куджо“ на Стивън Кинг | Книжен Петър

  3. Pingback: „Бягащият човек“ на Стивън Кинг (Ричард Бакман) | Книжен Петър

  4. Pingback: „Стрелецът“ („Тъмната кула“, книга 1) на Стивън Кинг | Книжен Петър

  5. Pingback: „Особени сезони“ на Стивън Кинг | Книжен Петър

  6. Pingback: „Кристин“ на Стивън Кинг | Книжен Петър

  7. Pingback: „Гробище за домашни любимци“ на Стивън Кинг | Книжен Петър

  8. Pingback: „Годината на върколака“ на Стивън Кинг | Книжен Петър

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s