„Закърнели сетива“ на Дого Танкарт

Провокациите на живота

1-230496_b

   Ако търся за четене български автори, се насочвам към смислени и провокативни сценарии, които създават специфична атмосфера. За щастие вече има достатъчно избор и не ми се налага да правя отстъпки пред себе си, за да запълня празнините. А изненади определено има. „Закърнели сетива“ („Lemur“, 2020) не е само провокативна, макар да изважда на показ проблеми, които се крият зад призрачните завеси на човешкото лицемерие и дори прекаленото самочувствие. Този сборник със седем разказа би бил истински приятна изненада за любителите на психологическите тестове и драмите на живота. Всъщност тук няма нито един необичаен сюжет. Изпитвам истински респект към автори, които умеят да намират „бъгове в системата“ и да разчепкват наглед банални ситуации. Изборът на персонажи също добавя много към качеството на разказите. Търсенето на драматизъм не е необичайно за мен, предвид книгите, които харесвам. И затова съм склонен да разнищвам всякакви проблеми от живия живот.

В схемата са намесени седем жени от различни краища на света, всяка със своите претенции и, понякога, дълбоко скрити демони. Имаме профили на жени с мечти и стремежи, които се опитват да бъдат щастливи по свой начин, въпреки обстановката, сред която живеят. Тук случайността играе доста важна роля, макар да не изглежда точно така в повечето случаи. Всички изглеждат някак познато, сякаш сме ги срещали в някакъв момент от миналото. Любопитен е техния характер и изборът им на решения, ако от тях действително зависи нещо важно. Има и нещо стряскащо: никой не е сигурен как може да приключи дадена ситуация. Всичко зависи от избора за правилно и грешно, а този отговор почти никога не идва лесно. Макар да съм впечатлен от всички истории, бих отличил тези с Наташа Дружинина и Леандра Домингес да Роча. Нещо ми подсказва, че такива ситуации са често срещани в един или друг вариант.

Не се колебая в оценките си, когато някоя книга ми харесва. Идейна, смислена, любопитна… Определено Дого Танкарт има какво да каже и да покаже на читателите си. Оставам с впечатлението, че ще се наслаждавам и на други произведения. Със сигурност е за препоръка!

Оценка от Книжен Петър: 5 / 5

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s