„Феята Пелота и омагьосаните хора“ на Вера Недялкова-Верита

Една фея, приключения и магия

1-58760769._SX318_

   Не е толкова трудно да се усмихнеш и да получиш усмивка. Но между тези простички действия човекът е създал хиляди условности и това се вижда навсякъде. Знаем, че емоциите са необходимост, за да бъдем щастливи, а понякога и тъжни. Нужна ли е приказна история, за да обясни това? Може би Пелота знае най-добре как се чувства някой, заобиколен от хиляди противоречиви емоции. „Феята Пелота и омагьосаните хора“ („LitDeSign“, 2021) разказва точно за това загубено щастие и трудностите, които можеш да изпиташ в отношенията си с останалите. Ами ако те виждат по различен начин? Ами ако не ти даряват добри емоции? Вера Недялкова-Верита се е заела да постави малката си героиня на изпитание, което може да промени всичко. Сюжетът на тази история не е сложен, но доставя онзи приключенски дух, който децата обожават. Пелота е фея, но и тя се нуждае от вяра и обич, за да даде най-доброто от себе си. Е, ще трябва и малко магия, каквато истинските феи би трябвало да притежават.

Когато една книга започва с „Всички феички са прекрасни“, всяко дете би се усмихнало. Но на Пелота не ѝ е провървяло толкова много. Тя е едричка и по този начин изпъква сред другите. А да си различен означава да гледат на теб по различен начин. В света на феите това е още по-проблематично. Пелота е разочарована от всички и пожелава да живее в света на хората, а и да си намери приятелка. В този свят тя е малка и почти невидима. Може би малък проблем за нея. Но се оказва, че самите хора са обзети от някакво отчайващо безчувствие. Виновен е зъл магьосник, който иска да властва над емоциите и го прави доста сполучливо. Пелота трябва да помогне на всички, за да спаси и собствената си същност.

Важно е човек да разбира и споделя емоциите на останалите. В тази история има много за тях, а също и за приятелството, магията да си част от всички и справянето със сериозните проблеми. Сигурно усещате „живостта“ на книгата през ярките и наситени илюстрации на Мария Генчева-Mariko. Самите те придават положителни емоции, но и вдъхват увереност. Вътре ще откриете само една черно-бяла, но и тя има защо да е там. Сред цялото това приказно приключение има задачка закачка. Тя ще остане в тайна, докато не отворите книгата.

Оценка от Книжен Петър: 5 / 5

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s