„Краят на октомври“ на Лорънс Райт

Изпитание пред човечеството

1-225916_b

   Малко особено се чувствам, когато чета медицински трилър за пандемия по време на пандемия. Самата книга никак не напомня на настоящата действителност, но достатъчно добре резюмира възможните сценарии и прави ретроспекция на потушаването на отминали и почти забравени болести, свързани с вирусна и бактериална инфекция. Естествено, това е роман и води читателя в чисто литературни хипотези, дори крайности като прословутия свършек на света, когато започва да се разпада самата социална структура и предвидимото престава да играе своята роля. „Краят на октомври“ („Enthusiast“, 2020, с превод на Христо Димитров) обаче не е само вихрен екшън, мъртви тела и предупреждение за грешките, които можем да сътворим. Тук са намесени политика, религия, икономика и чисто човешкия фактор като основа на трагедията. Романът е и семейна драма, така че има какво да се случва на тези 480 страници. Не бих пропуснал и старанието на автора да събере достатъчно информация от медицински светила за целите на произведението си. Това е особено важно, ако искаш да напишеш нещо достатъчно въздействащо сред доста прочути класики със сюжет за пандемия.

Основната фигура е Хенри Парсънс – човек на науката, съпруг и баща, който трябва да балансира между работата си сред болести и създаденото с толкова препятствия семейно гнездо. Това действително е живот „на нож“, без възможност за избор и далеч повече несигурност, отколкото при която и да е друга професия. Ако си избрал да спасяваш света от вируси и си отдаден на лекарската професия, трябва да следваш определени принципи, написани преди хилядолетия. Самият Хенри има доста трески за дялане и трудно би забравил противоречивото си минало. Сега му се налага да посети поредното екзотично място и да се сблъска със смъртта и местните особености, които почти нямат общо със Западната цивилизация. Лорънс Райт е изградил добра основа, за да зададе важни въпроси относно ценностите, които изповядват различните народи и как биха се справили в определени ситуации.

Романът има и специфична нотка. Пандемията се разразява именно в ислямския свят, където владеят различни закони от религиозно естество. Въпросът тук не е да се сбориш с непредвидимата природа, за да оцелееш като вид, а да намериш пролука в собствената си съвест и вяра. Това се оказва нож с две остриета и сценарият на Райт го претворява с особен драматизъм. Не ми се иска да навлизам сред традиционните битки в световната политика, едва ли не логично вплетени в сюжета, но е редно да спомена, че в тази си част авторът постига обратен ефект. Нещата можеше да бъдат представени и по друг начин. Освен тази слабост, романът е увлекателен и го оценявам достатъчно добре.

Оценка от Книжен Петър: 3.8 / 5

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s