„Силвър и вампирите“ на Явор Цанев

Легендата на селото

1-51065955._SX318_

 Време беше да прочета детска книга, но не каква да е. Следя Явор Цанев от години и вече имам доста солидно мнение за творческите му вдъхновения. Сред жанровите му сборници с разкази се промъкна една прекрасна история за млади читатели с игривото име „Злостории“, което ме наведе на мисълта, че ще чета „страшен“ детски роман. Подобни книги не са нещо необичайно у нас, но са написани от чужди автори. Явор може много неща в жанра хорър, но неговите истории носят и друго послание, така че една книга за деца няма да е просто експеримент, а нещо напълно естествено в творчески план. Така стигаме до „Силвър и вампирите“ („Гаяна“, 2020) – съвременна приключенска мистерия с дъх на хорър и отглас от легендите. Самото заглавие препраща към много ясна тема, но всъщност нещата са малко по-различни. Герой е една съвсем реална котка, която ще се превърне в ловец и защитник от приказния свят, където сънищата са тревожни и от време на време злото набира сили да върши своите пъклени дела. Ако хлапетата имат достатъчно смелост и приключенски дух, могат да се насладят на тази прекрасна история.

Всичко започва съвсем невинно. Мая и Алекс очакват с нетърпение поредната си ваканция на море, но получават само визита до баба си на село. Не това са реалностите на детското им щастие, защото ще се наложи да споделят внимание само един с друг, а това е почти смъртоносно за момче и момиче, които са брат и сестра и има какво да делят. 😃 Малка утеха е Силвър, който отдава безрезервно от своята котешка нежност. Всъщност Силвър се завръща у дома, където дивата природа може да изостри отново забравените му инстинкти. Време е да броди през нощта и да задоволява собствените си потребности. Е, докато всички не разбират, че легендите в село Броднишко продължават да изправят косите на някои от възрастните обитатели. Явор е стриктен към детското въображение и не оставя нещата да приемат делничен вид. Постепенно историята придобива магическа окраска и се превръща в незабравимо приключение.

Естествено е истинския Силвър да стои на корицата. Човек се замисля за ласкавите и често мързеливи котки вкъщи, забравяйки за природата на тези красиви същества. Един ден котката ще донесе на стопаните си 2-3 уловени мишки и ще изчака полагащата ѝ се похвала. „Силвър и вампирите“ показва инстинктивната същност на животните, която лесно може да доведе до приключение. Сега си помислете за митовете и легендите, които ни заобикалят и ще познаете в лицето на малкото животинче един храбър защитник на спокойните ни сънища. Това е прекрасна история от детското въображение и чудесна препоръка за всяко търсещо приключения хлапе. Още едно от чудесата в книгата се намира в долния десен ъгъл на нечетните страници. Това са изображения, които при бързо прелистване пресъздават движеща се анимация. Аз пък имам още за четене от Явор Цанев, така че ще се наслаждавам на вълнения в резерв. 😊

Оценка от Книжен Петър: 5 / 5

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s