„Капка испанска кръв“ на Милош Църнянски

Фаталната Лола Монтес

1-232450_b

   Един прекрасен подарък и книгата на Църнянски се приюти вкъщи, за да ме запознае с неизвестна за мен част от европейската история. Бих казал, че всяка любопитна трактовка на историческо събитие ми е безкрайно интересна. Тази дори е интригуваща, защото представя реални личности в един особен период, когато промяната е неизбежна и бедите идват независимо от дребните междуособици и човешките желания. Все пак в центъра стои истинска жена, която безброй мъже, дори кралски особи, неизменно забелязват и попадат в капана на нейното очарование. „Капка испанска кръв“ („СОНМ“, 2021, с превод на Рада Шарланджиева) е съвършената книга за любов и интриги – дива, неподвластна на внимателен прочит и толкова убедителна, че прилича повече на прекалено голям сладкиш. Твърде различна от гледна точка на съвремието ни, но далеч по-искрена и правдоподобна. Неизвестно защо книгата, излязла в подлистник през 1932 година, „възкръсва“ за живот едва през 1970-а. Но това сега не е толкова важно. Важна е историята, а тя ни е оставила една пленителна и завладяваща книга за жертвите на чувствата и непосилните за човешкото око прелести, въплътени в Лола Монтес.

Събитията ни връщат до преломната 1846 година, когато Мюнхенската революция изиграва своя исторически ход. Тя е сеньора Долорес дел Порис и Монтес – авантюристка, танцьорка и цел на всеки мъж, успял да размени с нея някоя дума или дори само поглед. Кралство Бавария е завладяно от нейната пищност е неподражаема страст, въплътена в танци и срещи с почитатели. Но нейната цел е Лудвиг I и горещата ѝ кръв го застига на едно от представленията. Междувременно тя поддържа интригата с най-нетърпеливите си ухажори и търси всеки шанс да получи удоволствие. Църнянски е избрал бурните времена с бурната страст, време на очакване на промяната. Крайностите на Лола изглеждат естествени и преживени със страст и непостоянство. Лудвиг I вече е на възраст и е принуден да бърза със своите планове да направи Мюнхен блестящ като Атина, но и да усети стихията на любовта, която се сраства с политическите интриги и става причина за неговата абдикация.

Целият роман е като един емоционален водопад, изливащ се от тялото на Лола Монтес. Образът ѝ е вграден във всяка сцена, постоянен, натрапчив и незаобиколим. Може би затова началото ми изглеждаше прекалено екстравагантно и порочно от гледна точка на литературната чистота. Но с течение на повествованието това натрапване придоби естествена окраска, задълбочи интригата и подсказа идеята на Църнянски. Всъщност този образ ми беше неприятен и отблъскващ. В един момент дори тържествувах, когато позьорството и едва ли не демоничните характеристики на тази жена бяха разгадани. Книгата е прекалено далече от моите предпочитания, но начинът на автора да разбули тази тайнствена особа, ми допадна. Заслужава си да се прочете.

Оценка от Книжен Петър: 4 / 5

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s