„Тайната на Пеещите пещери“ („Островът на приключенията“ – Книга 1) на Хелън Мос

Кражбата на съкровището

1-543223456

   Трябва да се случват все интересни неща, иначе е голяма скука. 😃 Това непременно се отнася за детските книги, обещаващи чудни приключения, изпълнени с опасности и загадки. Ето една поредица с много от всичко изброено. Реших, че е време да поразпусна от „възрастните книги“ и това е един от начините. Естествено, писането на книги за съвременни хлапаци хич не е лесно, ако целта е да ги ангажираш с четене. Е, Хелън Мос се е постарала и резултатът е прекрасен. Явно в „Тайната на Пеещите пещери“ („Фют“, 2016, с превод на Елмира Цветанова Великова) ще има разплитане на разни криминални случаи и героите ще трябва да си отварят очите на четири, както и младите читатели, защото за тази работа си трябва акъл. Това ми напомня на интерактивните книги с лупа, където търсиш определени елементи. Тук обаче става въпрос за хора и техните разнообразни характери. Някой може просто да е решил да послъгва и трябва да се разобличи. А има доста способни хитреци, които демонстрират завидни способности. Сега ако се намерят и скучаещи хлапета… 😉

В тази история действително има какво да се случва, но преди това трябва да се намерят причини за ядове. Братята Скот и Джак са „домъкнати“ до страшно скучно място за лятната ваканция, където почти нищо не им е интересно и може да очакват само превземките на пишещата романтични книги леля. Другата възможност е да бъдат с баща си насред дъждовните гори в Централна Африка и да наблюдават археологическите разкопки. Ами не, ще бъде остров Касъл Кий – малко селце на брега на океана, нещо прекалено банално и безинтересно. И Пеещите пещери наистина да пееха… Докато не срещат малката авантюристка Емили и нейното куче Дрифт. Тя определено не скучае: наблюдава тайно жителите на селцето и чака да се случи нещо нередно. Тогава ще си поговори с полицията и сама ще се заеме със случая. Докато четиримата се опознават, от музея изчезва част от старо съкровище. Наоколо има куп заподозрени и новата група разследващи впряга всичките си хлапашки сили, за да намерят ценните артефакти и извършителя.

Всъщност скука няма. Хелън Мос ни запознава с типичната за децата чувствителност към определени неща в живота, техните характерни навици и опити да получат повече забавни моменти без много напрягане. На 12-13 години вече се случват и други промени, така че всичко се усложнява до висока степен. Нашите хлапаци са коренно различни един от друг. Емили и готиното ѝ куче се оказват този различен активатор на промени, който променя не само атмосферата, но и задължава към действия. Типично е за хлапетата да се шегуват един с друг. Точно от това произтичат и доста от забавните моменти. Виждам в книгата чудесно начало на поредица. Има достатъчно персонажи, за да се гарантират новите приключения. Веднага започвам с втората.

Оценка от Книжен Петър: 4.5 / 5

Други ревюта:

Книжни криле

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s