„Тайната на среднощния призрак“ („Островът на приключенията“ – Книга 2) на Хелън Мос

Филмовият проект

1-567876543

   След пълното удовлетворение от първата книга, реших да продължа веднага с поредицата. Оказа се, че Хелън Мос има голям респект към младите си читатели и е „завързала“ доста стабилен сюжет, богат на ситуации, мисловни загадки и почти реалистични криминални случаи. Дори аз се запалих достатъчно и с удоволствие ще проследя всичко случващо се в живота на Скот, Джак и Емили. Това ми напомня на класическите приключенски романи, които в един момент се превръщат в детски, въпреки сложната си постройка и често страховити сцени. В „Островът на приключенията“ те не са чак толкова много, но пък място за мислене наистина има. Харесва ми мащаба и участието на възрастни герои, които не се лигавят толкова, за да смекчат нещата заради аудиторията си. Определено става все по-интересно. В „Тайната на среднощния призрак“ („Фют“, 2016, с превод на Елмира Цветанова Великова) дори има повече хумор, забавни ситуации и традиционни младежки закачки, все пак в компанията са двама братя с по година разлика и едно доста бойко момиче, което също си има своите слабости. Нека сега да видим за какво иде реч във второто приключение.

Ваканцията си е ваканция, но когато си на остров и наоколо има разни интересни места за туристи, естествено е дестинацията да се стори подходяща на филмов екип, който е решил да заснеме поредната продукция на шпионска поредица с обичани герои. Целият екип пристига, заедно с атрактивната звезда Савана Шоу. Нашата задружна разследваща група е опиянена от събитието и веднага започва проучване на любимците си. Главната атракция ще се състои в старото имение „Педрагон“, за което има доста слухове, свързани с паранормалното. Явно това ще даде по-голям тласък на продукцията, а и публиката обича точно такива пиперливи подробности. Но още на втория ден Савана Шоу изчезва и ситуацията става наистина напрегната. Легендата за вещицата Сара Гудуел и призрачното ѝ присъствие изглежда като фантасмагория, но това е достатъчно да разпали въображението на хлапетата. Естествено, полицията се активизира, а паралелно с нея разследват и нашите герои. Смелост и страх, нелепи ситуации, типични за младежи и много настроение, което да запълни останалото време.

Отново ще похваля Хелън Мос за старанието и добрите идеи – все пак има неща, които са задължителни за младата публика. Хубавото за четящия е, че вече познава характерите на героите и лесно би „потънал“ в поредната мистерия. Добре изплетена загадка, налудничави слухове, които доста добре объркват всички, кратки авантюри кой кого харесва 😉 и чудно разследване. Кое хлапе не би искало да попадне в центъра на такова приключение. Сега искам да се съсредоточа върху други книги, но непременно ще се върна към поредицата. На мен ми е забавно, а сигурно ще е забавно и на съответната аудитория. 😊

Оценка от Книжен Петър: 5 / 5

Едно мнение за “„Тайната на среднощния призрак“ („Островът на приключенията“ – Книга 2) на Хелън Мос

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s