„Тайната на златното съкровище“ („Островът на приключенията“ – Книга 3) на Хелън Мос

Монети, шифри и приключения

1-202935_b

   Определено има какво да се случва в тези забавни книги под вещото ръководство на Хелън Мос. Ако се опираме само на наивността, сюжетите биха могли да преповтарят по-стари поредици, понеже децата порастват и следващите не биха разбрали за тайния заговор на възрастните. 😃 Не подценявай децата, особено ако героите ти почти са стигнали тийнейджърска възраст. Тук не се вижда такава опасност – поредицата стремително върви към най-добрите детски криминалета и обещава сериозни трудности при разрешаването на случаите. Макар да става въпрос за поредното съкровище, то далеч не е без собственик и драматичната му история си заслужава да бъде описана. Освен това имаме доста заподозрени, а мотивите са неизвестни. Затова „Тайната на златното съкровище“ („Фют“, 2016, с превод на Елмира Цветанова Великова) изглежда като сериозна мисия, особено на място за туризъм и прииждащи странни хора, дошли с неизвестна цел. И не е добре постоянно да подозирате местната клюкарка поради липса на по-добри идеи. 😄

Една ваканция без забавления, не е ваканция! Джак и Скот вече не съжаляват, че са в забутания Касъл Кий, защото наоколо има достатъчно нередни неща, за да е интересно. Има я и бойката Емили с нейните шпионски начини да конкурира местната полиция. Братята още не са осъзнали, че имат за приятелка привлекателно момиче, затова в момента тримата са отличен разследващ екип и всяка неточност от един може да бъде поправена от друг. Стига с шегите, време е за нов случай. Е, това не се оказва просто случай, а състезание кой ще стигне първи до съкровището. Ако имаш за дом стар фар, непременно очаквай да ти разкрие някой тайна. Нашите хлапаци попадат на стара карта с придружаващ я шифър и започват да търсят следи. Далеч в миналото е била извършена кражба, а похитителят е бил достатъчно хитър, за да скрие добре плячката и да хвърли в размисъл всеки, открил прословутата му карта. Не стига това, ами Джак, Скот и Емили се сдобиват с тайнствен опонент, който също иска да се обогати. Никак, ама никак не е лесно да разследваш, докато те следва невидим враг.

Безспорно станах свидетел на поредното забавно разследване. Хлапаците имат всичко необходимо, за да заобичат поредицата и да продължат с останали книги. Освен класически истории, препоръчвани главно от възрастните роднини, има прекрасни примери за по-съвременни, които отразяват и по-добре околната действителност. Приказните истории всеки ги обича. Важното е да има богат избор и хлапаците да не скучаят. Аз съм се заел с още една от книгите, така че съвсем скоро ще разбера какви ги вършат героите в Касъл Кий.

Оценка от Книжен Петър: 5 / 5

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s