„Тайната на изчезналата картина“ („Островът на приключенията“ – Книга 4) на Хелън Мос

Трудно разследване и куп опасности

1-203803_b

 Изключително ми е приятно, когато една поредица търпи постоянно надграждане и всяка следваща книга добавя към историята все повече идеи и завръзки. Тази е детска, но това не изглежда да влияе на устремната Хелън Мос, която продължава да усложнява постановката до степен, че почти забравям за аудиторията ѝ. Думата в случая е реалистично и поднесено с достатъчно внимание, така че хлапаците да нямат и миг на съмнение и разочарование, когато прелистват страниците. „Тайната на изчезналата картина“ („Фют“, 2016, с превод на Юлия Спиридонова-Юлка) поднася мистерия, кражба на произведение на изкуството, опасно разследване и много инфарктни ситуации, което естествено кара читателя да мисли в перспектива и да внимава в детайлите. Не мога да пропусна и забавлението. Скот, Джак и Емили вече са познати персонажи, а постоянно „прииждащите“ нови променят атмосферата и създават различни причини за подозрение. Никак не е маловажно за сюжета престъплението да се реши с максимална трудност. 😃

Да познаваш учителка по рисуване е прекрасно, особено ако всички мислят за нея само хубави неща. Дори нахалните момчета от местната банда. Тогава би било наистина ужасно някой да я обере. От дома на учителката изчезват няколко копия на картини и нашите герои започват разследване. Изглежда обаче г-жа Робъртс няма намерение да помага по никакъв начин. Нещо друго се случва на втори план, което не само обърква, но и добавя още гатанки. Скот, Джак и Емили нямат друга алтернатива, освен да проследят и разпитат многобройните заподозрени, като се надяват на късмет. Отново трябва да кажем, че всичко е относително и е по-добре да внимаваме в картинката. Една новопоявила се префърцунена жена някак странно се вписва в уравнението. Ето чудесна работа и за местната клюкарка, която все пак трябва да бъде измамена, за да даде необходимата информация. 😃 Хелън Мос има магията да направи от три хлапака истински приключенци, без да пропуска традиционните за детството закачки помежду им. Всяко едно изпитание се поднася като награда за буйното им въображение.

Когато краят е удовлетворителен, няма сърдити и недоволни. „Островът на приключенията“ естествено създава приятни емоции и е една от много готините поредици, появили се през последните години. Освен това малкият читател ще има на разположение книги за цяла ваканция. Аз си набелязах още цели три комплекта крими приключения. Ако трябва да препоръчвам, тази непременно ще влезе в категорията „задължителни“. До следващата книга.

Оценка от Книжен Петър: 5 / 5

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s