„Тайната на прокълнатия рубин“ („Островът на приключенията“ – Книга 5) на Хелън Мос

Цирк и приключения

1-205418_b

 Когато една поредица набере скорост, с чиста съвест човек може да заключи дали продължава да си заслужава четенето или е престанала да носи удоволствие. Е, „Островът на приключенията“ има прекрасната перспектива да задържа вниманието и да носи нови емоции, така че всичко е наред и спокойно мога да я препоръчвам на хлапаците, изградили в себе си приключенски дух и усет към криминалните сюжети. Самият аз се забавлявам достатъчно и чистосърдечно бих похвалил Хелън Мос, че задържа и моето внимание. Тук децата детективи не са просто фантазьори с излишък от енергия, а истински герои, когато им се наложи да разрешат поредния случай. „Тайната на прокълнатия рубин“ („Фют“, 2016, с превод на Юлия Спиридонова-Юлка), петата книга от поредицата, прекрасно илюстрира споменатото по-горе, без да спестява нищо от едно класическо разследване, каквото се случва на всеки известен детектив. Само се чудя как местния инспектор не си е пъхнал вече главата в някой кош за пране, защото определено трябва да се засрами. 😃 Това със сигурност помага за повишаване на самочувствието в подрастващите читатели.

Четиримата герои (включително кучето) вече имат настройка за всякакви случаи. Освен това ваканцията продължава и Касъл Кий предоставя поредните си изненади. Тук имаме не само изградено приятелство, но и сформиран екип за решаването и на най-заплетените случаи. Този път те ще отидат на цирк, за да се позабавляват. Но скоро удоволствието е прекършено от инцидент и се налага да помагат. В цирковото семейство има традиция, свързана с прекрасен рубин, чиито корени се губят в далечна Индия. Всички от семейството почитат рубина, защото той ги предпазва от инциденти. Но, изглежда, точно сега нещастията следват едно по едно и никой няма представа докъде ще стигне тази поредица. Изникват съмнения, но не всеки е склонен да им повярва. Сега е ред на логиката и детективските заключения. Какво по-хубаво едни хлапета да се заемат с това разследване. Но никак не е лесно да обвиняваш потомствени циркови артисти, които обичат професията си. Хелън Мос пък от своя страна няма да позволи протакане и умуване на дребно, защото ситуациите налагат провеждането на куп приключения и реалистични опасности. Ако сега се питате защо и кучето е в екипа, от този момент нататък наистина ще започнете да го уважавате. 😉

Традиционно накрая си правя изводите, но това вече не е толкова необходимо. Поредицата е изградена по интересен начин и не оставя читателя да скучае нито за миг. Има ги детските неволи и забавни ситуации, в които всеки хлапак е попадал нееднократно. Когато се налага все пак да бъде достатъчно сериозно, нещата опират главно до приятелството и бъдещите луди емоции, свързани с младостта. Действително светът не е съвършеното райско място, но определено може да учи как да изстискаме най-доброто от себе си и да си заслужим аплодисментите. Поредната прекрасна книга.

Оценка от Книжен Петър: 5 / 5

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s